понеделник, 4 март, 2024 година.

Ученици от видински училища се срещнаха с родственицата на Апостола Христина Богданова. Тя е праправнучка на Яна – сестра на Васил Левски, и е една от 27-те живи негови роднини. Срещата се проведе в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин. Поводът беше наближаващата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Припознах като лична кауза да се пази паметта. Толкова години след смъртта си Левски продължава да ни обединява по много категоричен начин, отбеляза Богданова. Пред затаилата дъх млада публика тя разказа родови истории за семейството на Апостола, случки от неговото детство, съзнателен живот и дейност. В края на срещата ученици от 4 клас на Средно училище „Цар Симеон Велики“ представиха сценка по разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие“.

Толкова деца присъстваха, слушаха и им беше любопитно. Значи нещо ги е докоснало. Това е моята мотивация, каза за БТА Христина Богданова. Вярвам, че предаването на историята не само като исторически факт, но и като дух, като отношение, като разбирания, като памет е ключов момент. Тава са нашите корени и ако не черпим от тяхната сила и мъдрост, може би, ще имаме сериозни проблеми в бъдеще, допълни родственицата на Левски.