четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Учениците от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ завоюваха първо място на Националното състезание „Озеленяване и цветарство“ в Пловдив, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Домакин беше Професионалната гимназия по архитектура строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ в Пловдив, чиито възпитаници заеха второто място в надпреварата. Престижното трето място беше присъдено на възпитаниците на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново.

По време на състезанието в Пловдив беше представено творчеството на бъдещите флористи, аранжори и озеленители на паркове и градинки, които в момента се обучават по професии от професионалното направление „Градинарство (паркове и градини)“.

Възпитаниците на десетте професионални гимназии, участващи в състезанието, демонстрираха умения и майсторство в четири категории – „Бижу от цветя“, „Букет микс“, „Бутиков букет“ и „Кошница“.

В състезанието участваха и пет отбора на ученици със специални образователни потребности от ЦСОП „Стефан Василев“ в Свиленград, ЦСОП – Пловдив, ПГСС „Бузема“ – София, ЗПГ „Климент Тимизярев“ – Сандански“ и ЦСОП „Д-р Петър Берон“ – Кърджали. Те се представиха в две категории: „Букет микс“ и „Аранжировка в кутия“.

Учениците със специални образователни потребности показаха равностойни знания и умения в оформянето на своите творби, което изключително затрудни компетентното жури и то единодушно подели първото място между петте участващи отбора, отбелязват от МОН.