понеделник, 15 април, 2024 година.

В новия си брой в. „Аз-буки“ разказва за „Адриа арей“ – инициатива, която обединява усилията на над 200 изследователски центъра от над 30 държави от Европа да изследват строежа на земята, геодинамиката и сеизмичността около и на Адриатическата плоча, както и на Балканския полуостров с голяма разделителна способност, съобщават от изданието.

„Адриа арей“ (Аdria Array) е огромен сеизмичен експеримент и продължение на инициативата „Алпарей“ (AlpArray), насочена към част от Алпите, казва пред „Аз-буки“ гл. ас. Гергана Георгиева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя коментира наскоро проведената среща в София с участието на представители на всички сеизмични мрежи от Източна Европа, както и водещи учени в областта на изследването на строежа на Земята от Западна Европа.

„За България е голям успех, че събитието беше у нас“, отбелязва тя. „Всички предишни подобни срещи са провеждани в Западна Европа. За първи път толкова много учени – от трийсетина държави, дойдоха в Източна Европа. Добре се представихме. Това е много важно събитие на високо ниво, което го прави и много видимо сред научната общност. У нас дойдоха учени с големи разработки за строежа на Земята. Директорът на Международния център за сеизмични данни Димитрий Сторчак също беше на форума. А той посещава само най-големите конференции“, казва още гл. ас. Гергана Георгиева.

Техническата част на проекта приключва миналото лято и станциите вече са инсталирани през 60 км разстояние една от друга. Остава да се сложат още десетина, тъй като Сърбия се включва последна.

На срещата е обсъдена изцяло научната част – как ще се обработват всички тези данни. Цялата мрежа съдържа общо 3000 мобилни и перманентни станции, което означава, че е събрано огромно количество информация за тази една година, откакто те работят, отбелязват от в. „Аз-буки“. /ПВ/