понеделник, 22 юли, 2024 година.

В САЩ е регистрирано първото изчезване на растителен вид в резултат на покачването на морското равнище, предаде АФП, като цитира данни от проучване.

Кактусът Pilosocereus millspaughii вече не се среща в дивата природа в страната, казват учени.

Този вид, който може да достигне до шест метра височина, с бели цветове и червени плодове, все още вирее в Карибския басейн, но в САЩ е съществувал само във Флорида, на остров Кий Ларго.

Навлизането на солена вода и ерозията на почвата, причинени от ураганите и приливите, са се отразили на тази популация, която се наблюдава ежегодно от 2007 г. насам, отбелязва АФП.

Съдбата на този вид кактус „може да бъде показател за това как други подобни култури ще реагират на климатичните промени“, предупреждава Дженифър Посли, съавтор на изследването в разпространено прессъобщение.

В миналото тези кактуси са виреели на варовикови почви, заобиколени от мангрови гори, близо до брега, но местообитанието им е било обект на ерозия.

Предишно изследване показа, че почвата под мъртвите кактуси съдържа повече сол, отколкото под живите растения, което показва връзка между повишеното засоляване и тяхната смъртност.

През 2015 г. изследователите забелязват също, че много от тези кактуси, които складират водни запаси, за да издържат на периоди без дъжд, са изядени от животни.

Учени прокарват хипотезата, че тези животни са се насочили към кактусите в условията на все по-ограничени ресурси на прясна вода заради навлизането на морска.

През 2017 г. много мощният ураган Ирма премина през Флорида, а през 2019 г. големите приливи и отливи причиниха наводнения в продължение на няколко месеца, припомня АФП.

Към 2021 г. от 150 живи кактуса в миналото са останали само шест. Изследователите решават да ги спасят, като ги пресадят в оранжерия или на защитено място на открито. Запазени са и повече от хиляда семена от растения.

Обмислят се опити за повторното им засаждане в дивата природа, но подходящите места за това стават все по-малко.

„Намираме се на предната линия на загубата на биоразнообразие“, казва Джордж Ган, съавтор на проучването. „Изследванията, които проведохме в Южна Флорида през последните 25 години, показват, че повече от един на всеки четири местни растителни вида е критично застрашен на регионално ниво или вече е изчезнал“ на местно ниво.

С глобалното затопляне ледниците и ледените шапки в Антарктида и Гренландия се топят и водата от тях попада в океаните, което води до повишаване на морското равнище, допълва АФП.