понеделник, 4 март, 2024 година.

Двете семейства белоглави лешояди, които обитават общинския зоопарк в Стара Загора, имат по едно снесено яйце, съобщава на Фейсбук страницата си зоопаркът. Двете яйца са поставени в инкубатор в спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“. Когато малките бъдат излюпени и укрепнат, ще бъдат върнати при своите родители за доотглеждане, посочват още от администрацията на зоопарка. Д-р Руско Петров от екипа на „Зелени Балкани“ обясни, че 62 дни е периодът на излюпване и се очаква малките да се появят на бял свят през април.

Припомняме, че именно Спасителният център за диви животни „Зелени Балкани“ дари на зоопарка в Стара Загора двойка белоглави лешояди през февруари м.г. С това представителите на вида в зооградината станаха две двойки – Шандин и Айлен и Сание и Белчо. На двете семейства са създадени максимално добри условия за гнездене и снасяне на още яйца, споделят от „Зелени Балкани“. Допълнителен уют е създаден с клечки и изкуствена вълна.

Зоопаркът в Стара Загора е дом на лешоядите, които бяха предоставени за отглеждане от „Зелени Балкани“, като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Екипът на зоологическата градина следи поведението им с особено внимание в този предразполагащ към размножаване период. Наблюдава се активно изграждане на гнездо, което, заедно с копулирането, дава знак, че има голям шанс яйцата да бъдат оплодени.