четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Вицепрезидентът на Република България и патрон на „Походът на книгите“ – Илияна Йотова, посети ОБУ “Св. Св. Кирил и Методий” в село Априлово, община Горна Малина, съобщиха от екипа на Асоциация “Българска книга”.

“Днес избрах да ви чета приказки от писател, който цял живот е писал книги за деца. Всички ние сме израснали с тях. За мен тази покана беше важна, защото приказки като тези ме връщат към моето детство”, каза Илияна Йотова пред учениците.

Тя бе посрещната в училището от Петя Господинова – зам.-председател на УС на Асоциация “Българска книга”, от Венета Таскова – директор на ОБУ “Св. Св. Кирил и Методий”, както и от учители и ученици.

„Походът на книгите“ продължава и през следващите дни с посещения на различни известни личности като Китодар Тодоров, Мария Силвестър, Надежда Георгиева и други, които ще четат своите любими книги на деца из цялата страна.

Инициативата се провежда за 13-а година от Асоциация „Българска книга“ и цели да превърне четенето сред подрастващите в неразделна част от тяхното ежедневие. Тази година в рамките на похода стартира и национална кампания “Четяща класна стая“, част от проекта „Книги и знание“ по програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“ – инициатива, която цели да насърчи четенето сред децата всеки ден в училище чрез 15-минутно четене на ден, съчетано с дейности, вдъхновяващи творческата изявя и самоинициатива. /ПВ/