петък, 14 юни, 2024 година.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде от днес за утре, 12 юни, предупреждение от първа степен – жълт код, за 22 области в страната. В Южна и Източна България предупреждението е за горещо време с максимални температури до 37-38 градуса, а по Черноморието – до 30-33 градуса. За Северна България и в подбалканските полета предупреждението е за краткотрайни, временно интензивни валежи с гръмотевични бури и с градушки, се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Синоптиците уточняват, че жълтият код за утре е отново за горещо време. След обяд ще има обаче и краткотрайни валежи с гръмотевици. Очаква се да има и градушки в следобедните часове за утре, 12 юни.

Както БТА информира тази сутрин, предупреждение от първа степен – жълт код, за горещо време с максимални температури между 34 и 39 градуса, издаде за цялата страна за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Времето днес остава горещо с максимални температури между 34 и 39 градуса, малко по-ниски температури по Черноморието, а в София – около 33 градуса, съобщиха тази сутрин от НИМХ.

БТА припомня, че и вчера от НИМХ издадоха жълт код за високи температури в цялата страна.

Синоптикът от НИМХ главен асистент д-р Красимир Стоев съобщи в края на май за БТА, че през повечето дни от първото десетдневие на юни въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През първите дни от юни въздушният пренос ще е от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните, на места максималните ще достигат до 34-35 градуса. В средата на десетдневието от северозапад ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и доближат до обичайните за периода.