петък, 24 май, 2024 година.

Зрелостничката Калина Досева получава наградата на Община Велико Търново “24 май” за 2024 година, каза Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Общината. Ученичката събра при тайно гласуване пълния брой от 7 точки от членовете на комисията за наградата: заместник-кмета по “Хуманитарните дейности” Нейко Генчев, трима общински съветници – Стилян Найденов, Тихомир Нанев, Ирена Стасинопулу, началника на РУО Розалия Личева, директора на Средно училище “Емилиян Станев” Кина Котларска и журналиста Весела Кънчева, главен редактор на вестник “Янтра ДНЕС”.

Другият кандидат – Ана Орманджиева, не получи достатъчно гласове, за да бъде удостоена с наградата “24 май”, но комисията отчете и нейните успехи и я определи като изключително достойна номинация, коментира един от членовете на комисията, пожелал да запази анонимност и добави, че след обстойно обсъждане единодушно е взето решение да се предложи на кмета на Община Велико Търново статутът на наградата да бъде допълнен и останалите номинирани също да получават награда.

Отличената Калина Досева завършва профил “Математика с немски език” в Природо-математическа гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. Тя е носител на много отличия от състезания и олимпиади. Освен български език, тя владее английски, немски и руски, а от около година учи и френски. Доскоро тя е тренирала вдигане на тежести в Спортен клуб “Асеневци” във Велико Търново, участвала е в различни състезания и има няколко вицешампионски титли. В свободното си време обича да пее.