сряда, 21 февруари, 2024 година.

Европейската федерация по вдигане на тежести (EWF) и Европейската асоциация на спортните журналисти (AIPS Europe) връчиха наградите „Щангист на годината“ по време на Европейското първенство по вдигане на тежести в София.

Наградите са учредени през 2021 година, а след подписан меморандум за сътрудничество между EWF и AIPS Europe от 2022-а най-добрите тежкоатлети се избират от Изпълнителния комитет на Европейската асоциация на спортните журналисти. Отличават се най-добрите при мъжете и жените от всички категории.

За номер 1 за 2023 година при мъжете бе избран световният и европейски шампион през годината Лаша Талахадзе от Грузия (категория над 109 кг). С минимална разлика след него номер 2 е Карлос Насар (категория до 89 кг). Новата българска звезда на световните щанги стана европейски шампион, счупи световни и европейски рекорди за мъже и юноши и стана номер 1 на Световната купа, където също завоюва златен медал в категорията си. Заради контузия той не успя да се бори за световната титла през миналата година. На трето място за 2023 година беше избран Ритварс Сухаревс от Латвия (категория до 73 кг) – европейски шампион и златен медалист от Световната купа. Топ 10 допълват Серджо Масида (Италия), Дадаш Дадашбаили (Азербайджан), Вараздат Лалаян (Армения), Давид Лопес (Испания), Марин Робу (Молдова), Нико Мюлер (Молдова) и Ромен Имадушен (Франция).

При жените победителка е Михаела Валентина Камбей от Румъния (категория до 49 кг), която стана и европейска шампионка в София с подобрен европейски рекорд. За номер 2 беше избрана Камила Конотоп от Украйна (категория до 59 кг), а на трето място е Емили Кембъл от Великобритания (категория над 87 кг). Топ 10 допълват Мари Жосеф Фег (Франция), Джулия Мисерандино (Италия), Нина Стеркс (Белгия), Анастасия Хорфрид (Грузия), Солфрид Коанда (Норвегия), Марта Ринкон (Испания) и Елена Еригина (Молдова).

Наградите на победителите бяха връчени от члена на Изпълнителния комитет на AIPS Europe и президент на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров в присъствието на президента на Европейската федерация по вдигане на тежести Антонио Конфлити и на генералния секретар на EWF Милан Михайлович.