вторник, 16 юли, 2024 година.

Руският олимпийски комитет изплати компенсация на 245 спортисти, които не са изпълнили критериите, позволяващи им да се състезават на Игрите в Париж този месец, съобщи информационна агенция РИА.

Атлетите от Русия и Беларус, най-близкият съюзник на Москва при инвазията в Украйна от 2022 година, нямат право да участват в Олимпиадата във френската столица, освен ако не се състезават като неутрални състезатели – без знаме, химн и национални символи

Руските и беларуските спортисти също трябваше да преминат през допълнителен процес на проверка, за да се гарантира, че не подкрепят военните действия на Русия и нямат никаква връзка с нейните военнослужещи. Москва приема това за „конспирация“, за да бъдат изключени руските атлети.

„Изплатихме компенсации на 245 спортисти. Това са атлетите, които още от началото не получиха право на участие в международни състезания, както и тези, които не получиха неутрален статут“, каза генералният директор на Руския олимпийски комитет Владимир Сенглеев, цитиран от РИА.

Сенглеев уточни, че последните плащания са били преведени на 23 юни, но не уточни с какви суми са били компенсирани спортистите, нито кои са те.

Списъкът от руски атлети, които ще се отправят към Париж, намаля до малко над дузина, тъй като ръководители на няколко спортни федерации казаха, че състезателите им няма да участват поради ограниченията, които те определят като унизителни.

Само 16 руски спортисти са заявени за участие на Игрите в Париж 2024 от 26 юли до 11 август, а за сравнение на предишната Олимпиада в Токио те бяха 335.