понеделник, 15 април, 2024 година.

Олимпийският шампион Адам Пийти осигури участието си на Олимпийските игри в Париж, като спечели на 100 метра бруст на Британското първенство по плуване с най-добър резултат в света за годината – 57,94 секунди.

Световният рекордьор остана с бронза на световното първенство в Катар през февруари, но постепенно показа, че възвръща формата си и започна да подобрява времената си.

Олимпийският норматив „А“ на 100 метра бруст е 59.45 секунди.

„Има още много работа“, каза Пийти пред телевизия BBC след най-доброто си време, откакто спечели златото на Олимпийските игри в Токио.

„Тази сутрин си казах, всъщност съм толкова благодарен, че се върнах тук и не се отказах… щастлив съм от това. Събудих се днес и беше като, благословен съм, здрав съм, имам талант и просто искам да се състезавам с най-добрите в света. Имам хубава работа“, добави той.

29-годишният състезател имаше проблеми с депресия и алкохола и пропусна миналогодишното световно първенство във Фукуока, докато се възстановяваше.

Той се завърна със скромни резултати в три състезания от Световната купа през октомври, но постепенно навлиза във форма за Париж, където ще преследва безпрецедентна трета поредна титла на 100 метра бруст.