вторник, 16 юли, 2024 година.

Българските футболни съдии имат вече имат нов спонсор, който ще стои на екипировката им за новия сезон. Това е букмейкърската компания inbet, която сменя на фланелките за свободно време, както и на екипа за мачове, досегашните спонсори от компанията за кредити „Мъни плюс“ (Money+), а другата Fuel Card – и двете част от холдинга „Финанс плюс мениджмънт холдинг“. Inbet вече е на фланелките на шефовете на Съдийската комисия на БФС, а детайли по договора ще бъдат обявени на по-късен етап от централата. Предишният спонсор подкрепяше арбитрите от българския футбол от 19-и август 2022-а година до това лято.

Шефът на Съдийската комисия Давид Фернандес Борбалан пък беше попитан за най-спорната ситуация на Европейското първенство до момента – евентуалната неотсъдена дузпа за Германия срещу Испания на четвъртфинала. Испанците спечелиха с 2:1 след продължения с късен гол в края на Микел Мерино. Той говори пред българските медии по няколко важни теми преди началото на сезон 2024/25 – развитието на българските съдии, прогресът им в турнирите на УЕФА, както и нововъведенията в правилата на играта.

В 106-ата минута германците искаха наказателен удар, след като топката се спря в ръката на Кукурея след изстрел на Джамал Мусиала. Английският съдия Антъни Тейлър не реагира, въпреки променената видимо треактория на топката.

„Много испански медии ми звъняха, за да коментирам този казус. Получих много съобщения на телефона от хора, които искаха аз да кажа какво мисля. Но разберете, че предвид позицията ми, нямам право да коментирам въпросната ситуация. Дали има нарушение на Кукурея или не, не мога да говоря“, заяви Давид Фернандес Борбалан.

След това по темата се намеси и ръководителят на инструкторския панел на Съдийската комисия на БФС Радан Мирянов. Той каза какво мисли, но след това призова и присъстващите журналисти да изразят мнението си.

„Даваме съвети на българските съдии да слушат духа на играта, да слушат и гласа на хората. Самите ние очакваме официалното становище на УЕФА по въпроса, което трябва да дойде като част от панела за обучение и с нужната мотивация, заяви Мирянов и призова представителите на медиите да изразят мнението си с вдигане на ръка дали има или не дузпа в полза на Германия. В интерес на истината, само двама от репортерите смятат, че няма дузпа в полза на домакините на Евро 2024.

Последният въпрос, който Мирянов коментира, беше размерът на добавеното време на мачовете в Първа лига. След като на Световното първенство в Катар зрители и футболисти бяха шокирани с по 10-15 минути допълнително по време, сега тенденцията е да се дава до 6-7.

„Ние сме доволни от това как нашите съдии процедират по този въпрос и сме ги инструктирали да не прекаляват. Предвид факта, че българските съдии в стаята за видеоасистенция (ВАР) все още не са много бързи в решенията, загубеното за тази работа време трябва да се добави. И смятам, че нямаме проблем с добавеното време“, заяви още Радан Мирянов.