сряда, 19 юни, 2024 година.

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов, заедно с членът на изпълкома Михаил Статев и директорът на Направление „Спортно-техническо“ Неделчо Михайлов представиха новия формат на първенството в Първа лига, както и някои промени в Наредбата за сезон 2024/25.

Форматът е консултиран с клубовете и ПФЛ. Както и се очакваше, първенството в Първа лига остава в две фази – първа от 30 кръга, в която 16-те отбора ще играят два пъти на разменено гостуване. След това по крайното класиране ще се делят на първа четворка (1-4 място), втора четворка (5-8) и трета осмица (9-16 място). В първата четворка ще бъдат определени шампионът на страната, както и участниците в европейските турнири.

В групата от 5-о до 8-о място отборите ще се борят за място, което изпраща на бараж за последната квота за Европа срещу най-ниско поставения тим. Тези, които ще спорят в местата от 9-о до 16-о място излъчват два изпадащи, а 13-ият и 14-ият в крайното подреждане ще играят играят баражи с 3-ия и 4-ия от Втора лига. И докато първите две „четворки“ отборите ще играят на разменено гостуване, но в последната гпупа ще се срещат по веднъж.

Втора лига ще бъде с 20 отбора, като 4 са нови членове по спортен път, има и добавени два дублиращи отбора. Също така клубовете от детско-юношеския футбол, участващи в първенствата U15, U16 и U17, също са гласували за промени. В трите въпросни първенства ще се изиграе най-напред по един полусезон, а след това първенството ще продължи в две осмици (шампионска и на изпадащите).

Има малка промяна в мача за Суперкупата. Тя е при положение, че един и същи тим стане шампион и вземе и националната купа. Тогава за Суперкупата няма да играе финалистът в турнира, а завършилият на 2-о място в крайното класиране отбор. Промяната е направена, като се има предвид, че и двата тима са в един и същи момент в подготовката.

Календарът на първенството е съобразен с календара на ФИФА и УЕФА, подчерта Неделчо Младенов. Началото на първенството 2024/25 ще бъде дадено 19-22 юли, есенният полусезон ще приключи в уикенда 13/16 декември. Пролетният полусезон ще започне за Първа лига на 7-10 февруари 2025-а година, Втора – на 14 – 17 февруари, като и двете първенства прикючват на 23/24 май. След което пък предстоят и баражите за европейско участие и за попълване на Първа лига.

Уточнени са и двата трансферни периода за България. Те са фиксирани както следва: летен 26 юни – 2 септември, и зимен 13 януари – 24 февруари 2025-а година.

Също така са приети промени в нормативните документи на БФС като Наредбата за първенствата и турнирите за сезон 2024/25, Дисциплинарният правилник. Бяха извършени промени в комисиите, но най-важното решение е, че испанецът Давид Фернандес Борбалан остава начело на реферите. Членовете на ИК ще започнат срещи с МОН, МТСП, ММС за подобрения на условията за българския футбол.