понеделник, 22 юли, 2024 година.

Спортният арбитраж в Лозана (Швейцария) е потвърдил, че кандидатурата на „Българската федерация по шахмат 2022“ (БФШ 2022) за членство във ФИДЕ не е разгледана при необходимите високи стандарти за такава процедура в международна организация, информира изпълнителният директор на централата Божидар Пелов в прессъобщение.

В решението на арбитража се посочва още, че пропускът да бъде обсъдена кандидатурата на „Българската федерация по шахмат 2022“ от Общото събрание на ФИДЕ всъщност е нарушил правото на организацията да обжалва отхвърлянето на кандидатурата. В добавка се препоръчва ФИДЕ да осигурява максимална прозрачност при такива процедури за кандидатстване на нови членове в бъдеще.

Все пак Арбитражът няма да разгледа жалбата на „Българската федерация по шахмат 2022“ по същество по чисто процедурни причини, а именно, че в решението на ФИДЕ не се споменава организацията – жалбоподател, както и че в спора не е конституирана като страна другата организация, приета за член на ФИДЕ.

„Въпреки това, арбитражният съд признава, че ако Общото събрание на ФИДЕ се беше произнесло по кандидатурата на „Българската федерация по шахмат 2022“ (каквито са му правомощията), тогава интересът за обжалване щеше да е безспорен. Но при тази формулировка на общото събрание и нарушаването на правилата за разглеждане на кандидатури, ръководството на ФИДЕ изначално е лишило от защита „Българската федерация по шахмат 2022″. За „Българската федерация по шахмат 2022“ остава възможността да повдигне спора пред Федерален съд в Швейцария“, добавят от БФШ 2022.

Решението на Арбитража в Лозана е по жалба на „Българската федерация по шахмат 2022“ – лицензирана от Министерството на младежта и спорта българска шахматна федерация, срещу решението на ФИДЕ да приеме друга организация за свой член.

„Припомняме, че „Българската федерация по шахмат 2022“ първа подаде кандидатурата си за членство във ФИДЕ и неправомерно беше изключена буквално в последния момент от дневния ред на Общото събрание на ФИДЕ – два дни преди самото събрание. На него беше разгледана единствено кандидатурата на „Българската спортна федерация по шахмат“, която няма национален лиценз“, твърдят още от БФШ 2022.

„Ние не само сме националната лицензирана шахматна федерация, но и при нас членуват мнозинството от реално действащите шахматни клубове – общо 68 на брой с над 2000 картотекирани състезатели. Цялата шахматна общественост подкрепя усилията ни да развиваме родния шахмат. А насреща си имаме основно интриги, атаки срещу нас и процедурни хватки, продиктувани от нездравия стремеж на няколко души да управляват българския шахмат. Убедени сме, че правото е на наша страна, както и че членовете на ФИДЕ ще бъдат запознати с изводите, направени от Арбитража в Лозана, според които е нарушено правото на „Българската федерация по шахмат 2022“ за кандидатстване“, заяви президентът на федерация доц. Венета Петкова.

„Всички в нашия екип сме обединени от любовта ни към тази красива игра и убеждението ни, че нейното популяризиране ще донесе само ползи на обществото. Нямаме опит в компроматните войни, интригите и процедурните хватки, но сме убедени, че правото е на наша страна и няма да се откажем да защитаваме родния шахмат от опитите да бъде превзет“, добави Петкова.