вторник, 16 юли, 2024 година.

Бившият баскетболист на Торонто Раптърс Джонтей Портър беше признат за виновен по делото за участие в незаконни спортни залози, съобщава АП.

Пред съда той изрази съжаление и се опита да помоли за помилване, но не успя да постигне целта си.

През месец април 24-годишният спортист получи доживотна забрана да не играе в НБА, след като се доказа, че е залагал на мачове, в които той е участвал и е можел да промени събитията на терена според залога си.

„Знам, че това, което направих, беше грешно, незаконно и наистина съжалявам. Започнал съм терапия заради зависимостта от хазарт и ходя на психолог“, каза спортистът.

Разследващите са доказали всички провинения на Портър. При едно от нарушенията той заложил, че ще се контузи в среща, а след това е симулирал травма, като е спечелил огромна сума пари от залога си.

Освен него арестувани са още четирима души. Заедно те са спечелили над 1 милион долара. В проверката на букмейкърите пък се вижда, че основно залозите са били свързани с играта на Портър – че ще пропусне определени стрелби или няма да достигне дадени статистически показатели.

Американецът беше освободен под гаранция от 250 000 долара до следващото дело. Сумата е платена от жена му и майка му. Решението се очаква на 18 декември, като той се е съгласил да не обжалва. Присъдата вероятно ще бъде ефективна и го очаква затвор за срок около четири години.

Портър отбеляза средно 4,4 точки, 3,2 борби и 2,3 асистенции в 26 мача за Торонто през миналия сезон. Той също така игра в 11 мача за Мемфис Гризлис през 2020/2021. Неговата заплата в НБА беше около 410 000 долара.