събота, 18 май, 2024 година.

Бразилският изобретател на спрея, с който съдиите си помагат при отбелязване на място за изпълнение на свободен удар и при построяване на стената, вече ще може да получи финансова компенсация. След години на юридически спорове, ФИФА загуби делото и сега ще трябва да плати, съобщи агенция ДПА.

Във вторник Върховният съд на Бразилия отхвърли жалбата на ФИФА и нареди на асоциацията да плати на Хейне Алеман и неговата компания Spuni Comercio de Produtos Esportivos обезщетение за злоупотреба с неговото изобретение. Алеман изобрети спрея през 2000-ата година, а решението беше доста успешно, защото минути след като спреят е поставен от съдиите, той се изпарява.

Спреят беше използван за първи път от КОНМЕБОЛ (Южноамериканската футболна асоциация) през 2009-а година, а ФИФА го използва за първи път на Световното първенство през 2014 г. в Бразилия.

Алеман обвини Световната футболна федерация в злоупотреба с неговия продукт и поиска компенсация в размер на 40 милиона долара. Двете страни започнаха съдебни битки, които се водят малко под 23 години или от 2001-а година насам, първоначално на ниско ниво и неофициално.

Действителният размер на обезщетението, което трябва да бъде изплатено, за момента не е ясен. Адвокатите на компанията искаха да изчакат публикуването на писменото решение, преди да предявят претенциите си.

„Победих ФИФА във всеки един аспект“, заяви Алеман пред телевизия Глобо. Това беше една история за Давид и Голиат. ФИФА е гигант, а това е една 23-годишна борба. Горд съм със себе си, с волята си. Направихме история в световния футбол“, доволен е изобретателят.