сряда, 19 юни, 2024 година.

Членовете на новата футболна управа са се отказали от финансови възнаграждения, каквито получаваха хората от предишния изпълком, това обяви един от хората в новия екип на БФС и на президента Георги Иванов – Професор д-р Николай Изов. Изов говори пред журналистите след продължилото три часа и половина днешно съвещание, а акцентира и на задачите от своя ресор – връзките на БФС с държавните институции.

„Обсъдиха се доста административни проблеми, както и задачи за летните месеци. Надявам се, че решенията са достатъчно коректни, за да се развива българския футбол. Взехме също така решения за участие в проекти и дейности за детско-юношеския футбол, както и проекти за ученическия футбол. Неща, които не мога да разкажа за 1 минута“, започна професорът.
„МОН, ММС и МТСП са положително настроени за работа с БФС. В момента има избрано действащо правителство и аз мисля, че ще се вземат правилните решения. Тези проекти се надявам да минат, да бъдат насочени към финансово подпомагане на различни проекти, например за национални отбори, както и проекти за спортни клубове, които са около 500 – имам предвид тези, които имат право на участие“, обясни още той.
Попитан какво мисли за промените в първенството на Първа и Втора лига, той каза: „Новият формат? Президентът на БФС Георги Иванов и целият Изпълком правим всичко, за да вдигнем нивото на българския футбол. Иначе защо сме тук? Дори днес отказахме хонорарите, които предишното ръководство беше решило да си получава. Аз съм човек от спорта – 16 години съм бил в НСА – декан, заместник-ректор, ректор, заместник-председател съм на Софийската организация на БЧК, вицепрезидент съм на БОК. Така че това ме води и в БФС“.

Изпълнителният комитет се събра днес в 11.00 часа и работи повече от три часа, за да утвърди нов формат на първенствата в Първа и Втора лига, за да въведе в сила новите нормативни документи, както и да определи работни групи за срещи с държавните институции. Отделно от това бяха направени и много промени в редовните комисии. Беше анонсирана и промяна в системата за видеопомощ за съдиите (ВАР), като ще бъдат добавени по още две камери към задължителните шест.