вторник, 5 март, 2024 година.

Фернандо Алонсо чувства, че ще бъде във форма да се състезава във Формула 1 до 50-годишна възраст, предаде Ройтерс. Отборът му Астън Мартин вече му предложи да удължи договора му до 2026, но той не е сигурен докога ще иска да продължи.

42-годишният испански пилот има контракт до края на 2024, но вече е споменаван като евентуален наследник на Люис Хамълтън в Мерцедес, след като седемкратният шампион ще премине във Ферари през следващата година.

Малко пилоти във Формула 1 са се състезавали след 40-годишна възраст в модерната ера на спорта, въпреки че шампионът от 1992 Найджъл Менсъл спечели състезание на 21 години през 1994.

Двукратният световен шампион Алонсо е най-опитният за всички времена и най-възрастният сред действащите пилоти, като ще започне 22-ия си сезон и своето 378 състезание през март. Той каза пред репортерите при представянето на болида на Астън Мартин AMR24, че е в по-добра форма от всякога.

„Това, което постигнахме във физическите тестове, е най-доброто през тази година“, каза победителят от 32 състезания от Гран при, който добави и нутриционист към екипа си.

„Няма да карам още няколко години във Формула 1 само с идеята да карам и да се забавлявам. Не съм такъв пилот, не съм такъв човек“, каза испанецът. Алонсо заяви, че ще говори първо с Астън Мартин, ако реши да продължи.

„Преди няколко години щял да кажа, че 41 и 42 години са границата. Сега, след като видях колко мотивиран бях през миналата година и, че се справих добре, мисля, че мога да се състезавам още няколко години“, добави той.

„След като през зимата може би направих дори твърде много физически тестове с оглед на изискванията, мога да кажа, че ако си мотивиран, можеш да се състезаваш до 48, 49, а защо не и до 50 години“, сигурен е Алонсо.

„В същото време трябва да се откажеш от всичко друго в живота. Формула 1 изисква пълно посвещение. Аз посветих 24 години от живота ми на спорта и същ щастлив с това“, каза още испанецът.

„Мога да се състезавам още няколко години, но не знам дали ще карам до 50 във все по-изискващия календар. Не заради уменията, а защото има и други неща в живота, за които съм любопитен“, добави пилотът.

Алонсо завърши миналия сезон на четвърто място при пилотите и се качи 8 пъти на подиума – три втори места и пет трети.

Директорът на Астън Мартин Майк Крак призна, че след трансфера на Хамилтън пазарът на пилотите ще стане много труден, но той каза на репортерите: „Обичаме Фернандо, имам много добри отношения. Ще бъдем щастливи, ако той продължи с нас през 2025, както и годината след това.“