понеделник, 4 март, 2024 година.

Националният отбор на Германия си осигури първо участие на Олимпийски игри след финализирането на списъка от 12 състава, които ще играят в баскетболния турнир при жените в Париж.

Германките победиха Бразилия със 73:71 в Белем (Бразилия), където се проведе един от четирите квалификационни турнира за предстоящата Олимпиада. Останалите три надпревари се играха в Китай, Белгия и Унгария.

„Да спечелим квота за Игрите ни прави много щастливи. Пишем история. Този отбор никога не е участвал на Олимпиада. Много съм горда с момичетата“, заяви селекционерът на германките Лиза Томаидис.

Канада също се класира за Олимпиадата, въпреки че спечели само един от трите си квалификационни мача, след загубата на Унгария от Испания със 72:73.

Япония, Сърбия и Испания бяха сред останалите осигурили си участие в Париж в неделя, докато Австралия, Китай, Белгия, Нигерия и Пуерто Рико заслужиха класиране преди това в петък и събота.

САЩ се класира автоматично след спечелената рекордна 11-а световна титла през 2022 година, а Франция има запазено място като домакин на Олимпиадата. Двата отбора играха в квалификациите и спечелиха всичките си три мача.