вторник, 5 март, 2024 година.

Германските клубове са похарчили повече пари за нови футболисти в сравнение със зимния трансферен период преди 12 месеца, а в същото време са генерирали по-малко приходи за същия период от време, обяви Световната федерация по футбол (ФИФА).

Също така централата в Цюрих обяви, че клубовете от Бундеслигата са платили общо 140.8 милиона евро 104 нови попълнения, докато са спечелили 17.3 милиона евро за 76 нови играчи.

През миналата година клубовете от германския футболен елит са похарчили 79.4 милиона евро и са спечелили 58.1 милиона. През зимата на 2024-а година най-големите трансфери са този на левия бранител Саша Боей от Галатасарай в Байерн (Мюнхен) за 30 милиона евро, както и този на северномакедонеца Елиф Елмаз от Наполи в РБ Лайпциг за 23 милиона.

Английската Висша лига, която обичайно е първенец по похарчени пари, е превела за нови футболисти 170.6 милиона евро, което е със 100 милиона евро по-малко от разходите на френските отбори. Във френската Лига 1 са дадени за нови играчи 270.7 милиона.

Обобщено в световен мащаб, големите клубове в света са дали 1,36 милиарда евро приблизително за нови попълнения, но това не е рекорд за зимен трансферен период.