понеделник, 22 юли, 2024 година.

Белгийският гранд ФК Брюж все още не може да се освободи от всички пречки, за да започне строежа на нов стадион на мястото на легендарното, но почти порутено местно съоръжение „Ян Брейдел“, съобщава сайтът sporza.be.

Плановете на ФК Брюж са за модерен футболен храм е той да може да побере 40 000 зрители. А за да започне строежа, „синьо-черните“ водиха 15 години люти административни битки с градската, регионалната и централната власт, доказвайки, че работата по него няма да надвишава допустимите децибели за шум, няма и да влияе негативно на околната среда. И когато пролетта на 2024-а година краят на битката изглеждаше близо, а министрите Зухал Демир и Йо Броунс подписаха екологичното разрешително за изграждането на нов футболен стадион в местния „Олимпия Парк“ на мястото на сегашния, дойде нов проблем – общественото мнение на хората от кварталите Лагебевек и Доорнстраат е категорично против подобни действия.

И явно работата по изграждането няма да започне веднага, тъй като местните жители продължават да протестират. По-радикалките групи дори се опитват категорично да попречат на строежа на новата арена. Специално планът за паркиране около стадиона остава „трън в очите им“. На всичкото отгоре се страхуват и от концерти, които ще се провеждат там и ще пречат на спокойния живот в квартала.

Не е ясно колко забавяне може да предизвикат новите процедури, както и протестите. Засега националният шампион ще продължи да играе футбол на порутения стадион „Ян Брейдел“, който има още една година гратисен лиценз от УЕФА за провеждането на високопрофилни международни мачове.

Иначе президентът Барт Ферхаеге вече гарантира, че по-голямата част от средствата са осигурени, а също така има споразумения и с банки за отпускането на кредити при добри условия.

ФК Брюж е 19-кратен шампион на Белгия, включително взе титлата и миналата година с решаващите голове на бразилеца Игор Тиаго, който дойде от Лудогорец (Разград), а вече е продаден в английския Брентфорд.