вторник, 16 юли, 2024 година.

Председателят на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан имаше днес среща с българските медии, на която обърна внимание на много въпроси, свързани както с българското първенство, така и с нововъведенията от УЕФА.

След един час въведение, показване на обучителни клипове и разясняване на нововъведенията в правилата на играта, които за това лято са пет, испанският шеф на арбитрите се спря и на проблемите в българското съдийство. Също така той беше помолен да коментира и неотсъдената евентуална дузпа за Германия срещу Испания заради игра с ръка на защитника на „Ла Фурия“ Марк Кукурея.

Първият въпрос към Фернандес Борбалан беше защо няма видеопримери от българското първенство, а след това и как би коментирал фактът, че от над пет години съдия от нашата страна не се е изкачил в категоризацията на УЕФА с изключение на жените.

„Защо няма видеопримери от спорни ситуации от миналия сезон в българското първенство? Ние сме тук и с цел да повишаваме нивото на обучение и мисля, че това е най-добрият начин, за да видите какво иска УЕФА от нас и съответно ние какво ще искаме от българските рефери. Не сме дошли да правим оценки на представянето им за миналата година“.

„Разбира се, че искам повече български съдии да свирят международни мачове. От първия ден, когато дойдох в България обещах по-засилено присъствие на българи в УЕФА, не се отмятам от думите си и държа на тях. Но не може да стане изведнъж. Надявам се, че виждате каква е моята работа – не съм в офис, а съм постоянно на терен. Така работя със съдиите – на терена. Имаше един наш съдия (б.р – Радослав Гидженов), който ръководи финал на Европейско първенство за юноши до 17 години. вие сами можете да си направите сметката от колко време това не се е случвало“, започна испанският ръководител на арбитрите в България.

„Имам чувството, че съвсем скоро ще имаме наш съдия в Категория „Елит“ на УЕФА. Аз работя, както вече ви казах, едва от една година. Но мисля, че Георги Кабаков ще бъде издърпан в по-високата категория на европейската листа“, допълни Борбалан.

Съдиите от Категория „Елит“ на УЕФА получават най-големите като ранкинг мачове в Европа – те свирят финалите на европейските клубни турнири, а също така на Европейски първенства, както и представляват континента на Световни футболни финали.

След това той говори и паради какви причини са извадени от ранглистата опитни съдии като Ивайло Стоянов, който освен всичко е и съдия от листата на ФИФА за видеоповторенията (ВАР), Георги Кънчев Димитров и Ивайло Ненков. Испанският шеф обаче каза, че единствената причина е в техните спортни резултати и няма кой знае какъв непреодолим провал в тяхно представяне в конкретни срещи. И предвид факта, че Ивайло Ненков е най-млад от посочените трима, той е оставен да ръководи във Втора лига, докато Стоянов и Димитров излизат от професионалния футбол въобще.

„Всичко е по спортен критерий. Решението е взето въз основа на оценките на съдийските наблюдатели, които са били изпратени на техните мачове. Казано на разговорен език – не са сгафили фатално. Освен това, ние трябваше да влеем свежа кръв в ранглистата на ръководещите в Първа лига. Повтарям – нищо повече от спортни резултати. За съжаление, предвид годините им, другите двама извън Ненков – на когото разчитаме, не могат да бъдат във Втора лига“, каза още елитният испански съдия.