понеделник, 17 юни, 2024 година.

Испанецът Давид Фернандес Борбалан остава председател на Съдийската комисия на БФС, обяви президентът на централата Георги Иванов. Но по-голямата част от предишните членове са освободени, като местата си запазват само двама – Валентин Добрев от София и Мартин Богдев от Бургас. Другите нови в управлението на реферите са – Никола Джугански, който ще бъде заместник-председател, както и Георги Игнатов, Станислав Тодоров и Донка Желева.

„Промените са направени така, че да няма оплаквания от двоен стандарт. Не става дума само за Съдийската, а и за другите комисии. Поетапно ще научите какви са промените, те ще бъдат обявени от сайта на централата. Искаме да има еднакво прилагане на футболните закони и ние точно затова сме избрани от хората да бъдем тук, в БФС“, каза още Георги Иванов.

На година БФС харчи около 1 милион лева, за да поддържа системата ВАР, подчерта президентът на централата. Решението да се въведат две допълнителни камери ще струва още около 200 хиляди лева. Тези две камери, които се добавят, трябва да дадат по-голяма видимост на голлинията, както и за засади и спорни положения в наказателното поле. Бе взето решение да се поднови договора с оператора на ВАР – „Hawk-Eye“ за 3 години, както и да се направят съответните подобрения за по-качествена работа с новите изисквания на ФИФА. Двете допълнителни камери за ВАР-системата, които ще бъдат вкарани в работа, трябва да осигурят по-голяма обективност.

„Камерите са на подвижни поставки, защото до момента имаше стадиони, на които не можеше да се поставят камери на всеки ъгъл. За нас е важно съдийството да даде равнопоставеност на всички клубове. Във Втора лига няма ВАР. БФС няма финанси да направи ВАР за Втора лига. А този над милион лева, който обезпечава системата за видеоповторения, е от бюджета на БФС. Като облекчаваме клубовете по този начин и да не искаме за тях ВАР – това можем да направим, заяви още шефът на българския футбол.

Секретарят на направление „Спортно-техническо“ Неделчо Михайлов обясни и какво следва по отношение на Дисциплинарния правилник. Изцяло нов правилник (ДП) за работата на Дисциплинарната комисия няма.

„Направени са промени, които са продиктувани от напълноти. По време на сезона самата комисия си води записки за пропуски в правилника при определени ситуации и хората там са си направили изводите, подготвили са и предложения. ДП не може да обхване всяко нещо, което се случва по стадионите, добави Михайлов.

Изпълнителният комитет се събра днес в 11.00 часа и работи повече от три часа, за да утвърди нов формат на първенствата в Първа и Втора лига, за да въведе в сила новите нормативни документи, както и да определи работни групи за срещи с държавните институции. Отделно от това бяха направени и много промени в редовните комисии. Беше анонсирана и промяна в системата за видеопомощ за съдиите (ВАР), като ще бъдат добавени по още две камери към задължителните шест.