петък, 12 юли, 2024 година.

Държавният бюджет на Република Кипър е бил ощетен с няколко милиона евро, тъй като някои от водещите футболни клубове в страната не са си платили данъците. Това съобщи министерството на финансите на страната, а в подкрепа на думите си публикува и съответните размери на дълговете на всеки един от отборите.

На върха на тази негативна класация е новият шампион на страната АПОЕЛ (Никозия), който спечели шампионската титла и се подготвя за квалификациите в Шампионската лига. Един от капитаните на българския национален отбор Георги Костадинов е основна фигура в състава на АПОЕЛ.

„Жълто-сините“ от Никозия обаче дължат на държавната хазна 1,34 милиона евро. Веднага след тях е Аполон (Лимасол), където играе Илиан Илиев-младши. „Синьо-белите“ от Лимасол са длъжници към държавата с 1,02 милиона евро неплатени налози. Третото място също е за отбор, в който играе български футболист. АЕЛ (Лимасол), където Георги Минчев през пролетта разгърна потeнциала си с 20 мача и 12 гола, трябва да внесе в бюджета малко над 960 хиляди евро.

Следва ФК Пафос, който е притежание на руски бизнесмени, но пък дължи на кипърската държава 776 хиляди евро. Топ 5 по този показател се допълва от Анортозис (Фамагуста) с 375 хиляди евро задължения.

Вторият най-успешен клуб на Острова на Афродита – Омония (Никозия) явно спазва доста по-стриктна финансова дисциплина, тъй като трябва да внесат едва 24,1 хиляди евро. Арис (Лимасол) – също собственост на руски бизнесмени, е забравил да внесе символичните 500 евро. Според кипърското Министерство на финансите, пет клуба нямат никакви дългове.

Също така Сметната палата обяснява в своето официално съобщение, че от всичките 19 клуба, които са длъжници за 2023-а година, пет не са започнали никакво движение по изчистване на задълженията. Местният англоезичен вестник Сайпръс мейл отбелязва две неща – на първо място, че топ-клубовете изплащат част от дълговете, макар и на малки вноски. Другата важна точка е, че правителството ще се опита да стимулира букмейкърските компании да увеличат вноските по спонсорство, за да облекчат клубовете във вноските на пари към хазната.