вторник, 5 март, 2024 година.

Кметството на Париж обяви във вторник, че е ще сезира съда за хомофобските песни и сексистките обиди на привържениците на Пари Сен Жермен, насочи срещу кмета на града Ан Идалго, предаде АФП. Това стана в събота на домакинския мач на ПСЖ срещу Лил и на фона на конфликта между клуба и кметството за бъдещето на стадион „Парк де Пренс“.

„Без ПСЖ, на Парка няма принцове“, „Идалго убива Париж и магията му“ или „Завзет от политици, това е стадион за хората“, бяха част от плакатите, издигнати на стадиона в събота.
Ултрасите на клуба пяха и „Оставка Идалго“ и я обиждаха.

Чрез адвокати си кметството н Париж сезира съда, за да бъде разгледана ситуацията и да бъдат поета отговорността“, обявиха от Париж в комюнике.

Ан Идалго ще подаде жалба от свое има за „публична обида“, като ще са обърне и съм Дисциплинарната комисия на Професионалната футболна лига.

От ПСЖ обявиха, че клубът е „направил всичко възможно, за да поддържа на стадиона атмосфера на толерантност“. „Нашият говорител взе думата в момента, в който започнаха скандиранията и те спряха веднага“, се казва в позицията на френския шампион.

В четвъртък президентът на ПСЖ Насер Ал-Келайфи потвърди, че клубът иска да напусна „Парк де Пренс“ след поредния отказ на кметството на продаде стадиона.

Парижкият клуб има договор за 30 години за ползване под наем на спортното съоръжение до 2043 с града, който е собственик на „Парк де Пренс“ и има проект за увеличаването на капацитета му на 60 000 места в сравнение със сегашните 48 000. Кметството иска да запази стадиона общинска собственост, като той е емблематичен за парижкото културно наследство. Той съществува от 1897 и е посрещал 54 финала на Обиколката на Франция по колоездене.