петък, 24 май, 2024 година.

Новият изпълнителен директор на Борусия (Дортмунд) Ларс Рикен подчерта свързаността си с клуба по време на днешната пресконференция-представяне. Той говори как винаги е виждал себе си в ролята на работещ за клуба и след края на кариерата си на терена, а етапите, които е изминал, го правят пълен със знания и опит.

„Роден съм в Дортмунд и представям тези цветове с всичко, което имам. Това е моят клуб“, каза бившият полузащитник, който има и доста мачове в националния отбор на Германия.

Рикен доскоро беше директор на тренировъчния център за младежите на клуба и когато му беше предложено повишението, той „не се нуждаеше от една нощ, за да преспи преди да вземе решение дали да приеме“.

Със сигурност той ще поеме част от ангажиментите на главния изпълнителен директор Ханс-Йоахим Вацке, който трябва да се оттегли от управлението. Рикен се вижда „напълно готов“ 15 дни след встъпването си в длъжност.

„Може да е изненада за някои, но не и за мен. Ханс-Йоахим Вацке вече ми каза преди четири или пет години, че ме вижда да се присъединя към мениджърския екип в средносрочен план“, каза той пред журналистите със сериозна доза самочувствие.

Президентът на клуба от Дортмунд – Райнолд Лунов заяви, че Рикен е направил сериозно впечатление на всички в управата, когато е представил плановете си за развитие на отбора.

Като професионален футболист Рикен никога не е играл за друг клуб и това го прави като един от последните играчи, демонстриращи клубна вярност на най-високо ниво. Най-известният му гол за Дортмунд е отбелязан при победата с 3:1 срещу Ювентус във финала на Шампионската лига през 1997-а година – исторически момент за клуба изобщо.

Самият Вацке трябва да остане в Борусия като председател на Борда на директорите до края на календарната 2025-а година, но не иска да се заминава повече със спортно-технически въпроси.
„Оставам в Борда, но постепенно ще отстъпя всичко на Ларс Рикен. Не направих това, за да продължа да дърпам конците тук. Определено няма да има телефонно обаждане, за да кажа на Ларс да направи нещо по този или онзи начин. Ако ме търси за помощ, ще му споделя моя опит и моята реакция, но нищо повече“, каза от своя страна Вацке. „Ларс постигна изключителни неща за 16 години, в развитието на играчите, но също и с многото титли в младежкия сектор. Това показва, че е работил и за футболистите, и за марката“.

Борусия (Дортмунд) достигна до финала в Шампионската лига и на 1-и юни ще играе с Реал (Мадрид) на стадион „Уембли“. Всички на пресконференцията обаче се съгласиха, че най-голямото предизвикателство в момента е да запазят това ниво и със сигурност догодина отборът да е по-добър.