събота, 20 април, 2024 година.

Бившият национал по борба Александър Томов празнува 75-ата си годишнина днес, 3-и април. Легендарният български състезател има три сребърни отличия от Олимпийски игри, както и по пет златни медала от европейски и световни първенства.

Томов печели първата си световна титла печели пред препълнените трибуни на стадион „Васил Левски“ през 1971-а година. Най-силна в кариерата му е 1973-а, когато той стъпва и на европейския, и на световния връх, побеждавайки всичките си съперници с туш.

По това време Томов се подготвя за четвърто участие на Олимпийски игри, но тогавашните социалистическите страни, с малки изключения, бойкотират Лос Анджелис 1984. Така десеткратният шампион от европейски и световни първенства слага край на кариерата си на 35-годишна възраст.

В следващите години Томов е успешен треньор и президент на клуба по борба Левски. Той е и настоящ член на управителния съвет на БФ Борба. Томов е част от „Залата на славата“ на световната борба и е носител на най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“.