четвъртък, 23 май, 2024 година.

Ливърпул подкрепя използването на системата за видеоарбитраж-ВАР във Висшата лига през следващия сезон, въпреки призивите на Уулвърхямптън да бъде премахната.

Информационната агенция PA разбира, че „червените“ искат системата да продължи да се използва и да се подобри, въпреки че клубът пострада при една от най-популярните съдийски грешки за сезона, когато гол на Луис Диас срещу Тотнъм през октомври беше погрешно отменен след неразбирателство между главния съдия и ВАР-рефера.

Друг клуб от Висшата лига също изрази подкрепата си за ВАР, свързвайки се с агенция PA, но пожела да не бъде назоваван на този етап.

Първите изрази на подкрепа за системата за видеоарбираж последваха внасянето на резолюция от Уулвърхямптън в сряда, призоваваща за гласуване за премахване на ВАР на годишното общо събрание на лигата.

Тръстът на привържениците на Уулвърхямптън също призова феновете на други отбори да лобират в своите клубове в опит да го премахнат.

Асоциацията на футболните фенове публикува тази сутрин подробности от свое проучване през лятото на 2023 година, което включва въпроси относно отношението към ВАР.

Установено е, че само един на 20 (5,5%) от феновете, оценяват преживяването си при наличието на ВАР като добро или много добро.

Почти две трети (63,3%) са против продължаването на използването му, като 91,9% критикуват продължителността на времето, необходимо за вземане на решения, а 95% казват, че премахването на спонтанността от празнуването на голове е основна грижа.

Висшата лига казва, че напълно подкрепя продължаването на използването на системата за видеоарбитраж, но признава необходимостта от подобрения.