събота, 18 май, 2024 година.

Шумен ще бъде домакин на Международния турнир по ускорен шахмат и блиц Опен „Шумен“. Състезанието ще се проведе от 26 до 28 юли в зала „Арена Шумен“, съобщиха от Спортния клуб по шахмат Шумен, който е организатор на проявата.

Наградният фонд ще бъде 20 000 лева, колкото беше и в миналогодишното издание на турнира, когато в него се включиха 199 спортисти от България, Канада, Франция, Германия, Гърция, Индия, Италия, Либия, Република Северна Македония, Румъния, Турция и Украйна. За тазгодишното издание вече има записани над 70 участници, сред които шахматисти от над седем държави, добавят от клуба.

„Основният турнир по ускорен шахмат ще бъде в 11 кръга, а този по блиц – в девет кръга. И двата ще се играят по швейцарската система. На рапид контролата е 15 минути плюс 10 секунди добавка на всеки ход. Блицът е на контрола 3 минути плюс две секунди добавка на ход“, каза за БТА Антон Аврамов, треньор по шахмат в клуб Шумен.

Водещите състезатели, на които ще се разчита да запишат добри резултати в Международния турнир Опен „Шумен“, са гросмайстор Васил Спасов и Християн Илиев.

„Спасов е сред първите в стартовия лист. Илиев е в юношеска възраст, но смятам, че ще се пребори и в конкуренцията за основните награди, които се разиграват между най-силните. Неговият рейтинг е по-слаб, но като подрастващ той е във възходяща тенденция на повишаване на силата си на игра, на рейтинга си. От него очаквам да бъде една от приятните изненади и да се класира в челните места и в двата турнира, не само в ускорения шах, но и в блица, защото знаем, че при ускорените контроли силата на играта на Християн Илиев е по-голяма“, добави Аврамов.

„Тази година на турнира в Шумен ще участва най-младият български гросмайстор Момчил Петков от Добрич“, каза пред репортер на БТА Антон Аврамов.

Миналата година в турнира по ускорен шахмат в Шумен победи гросмайстор Радослав Димитров от Велико Търново, а в блица се наложи гросмайстор Мартин Петров.