сряда, 21 февруари, 2024 година.

Съветът на Международната федерация по хокей (IIHF) реши да не допусне националните отбори на Русия и на Беларус до участие в състезания под егидата на организацията през сезон 2024/2025, съобщиха от централата.

„Съветът на IIHF разгледа настоящите рискове относно сигурността, свързани с повторното интегриране на националните и клубните отбори на Русия и на Беларус в състезанията на IIHF. Въз основа на задълбочен анализ Съветът стигна до заключението, че връщането на националните отбори на Русия и Беларус в IIHF състезания все още не е безопасно, поради което те няма да участват през сезон 2024/2025“, се казва в официалното изявление.

„Решението ще важи и за отстраняването на Беларус от финалния кръг на квалификацията за Олимпийските игри през 2026 година, който ще се проведе през август 2024-а. Както и преди, IIHF ще продължи да следи ситуацията. Нова дискусия относно включването на Русия и Беларус в турнири под егидата на IIHF през сезон 2025/2026 ще се състои през май 2025 година на заседанието на Съвета на IIHF“, добавят от федерацията.

През февруари 2022 година Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча на спортните федерации да не допускат руски и беларуски спортисти до участие в състезания поради ситуацията в Украйна. Националните отбори на Русия и Беларус с решение на IIHF, следвайки препоръките на МОК, пропуснаха Световните първенства през 2022 и 2023 година, а също така няма да участват и на шампионата на планетата през 2024-а в Чехия.