четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Големият турнир Фючърс по плажен волейбол от световната верига Beach Pro Tour в Свети Влас започна и след изключително интересни квалификационни битки всички участници в основните схеми на състезанието са ясни. Двойки от Германия, Гърция, Израел и Нидерландия извоюваха последните четири места в мъжката основна схема, а при дамите с подобен успех се поздравиха дуети от Белгия, Израел, Нидерландия и Чехия.

В процеса изгряха и някои талантливи млади звезди, които освен резултати, с които продължават напред в надпреварата, показаха и плажен волейбол от особено високо ниво.

18-годишните германци Йоке Йоханинг и Оле Закерман направиха своя дебют в световната верига и изненадаха дори себе си с две красиви победи над силни съперници. Поставени под номер 10 в квалификационната схема, в първия си мач те се справиха с номер 7 Каур Ерик Каис и Яан Ребел от Естония след пълен обрат за 2:1 (18:21, 21:10, 15:13), а след това изненадаха и вторите впресявките Джордже Клашнич и Лазар Коларич от Сърбия със зрелищна победа с 2:0 (21:17, 22:20).

“Чувството е страхотно! Това ни е първото участие в световната верига и е просто невероятно, че се класирахме за основната схема. Нивото на турнира е много добро, а срещу сърбите се получи голям мач. Надяваме се да постигнем поне още една победа и в основната схема утре”, казаха щастливите германци. “Тук в Свети Влас е страхотно, а и гледката към морето е много готина.”

Освен Йоханинг и Закерман, с успех в днешните квалификации се поздравиха още поставените под номер 1 Ясон Канелос и Панайотис Йоанидис от Гърция, номер 3 Ривър Дей и Идан Катриел от Израел и номер 5 Куинтен Хруневолд и Сам фан дер Лоо от Нидерландия.

При дамите 16-годишната чехкиня Аника Дундачкова също се нареди сред квалификантките за основната схема утре, първи подобен успех за нея при едва второто и участие в Beach Pro Tour. Заедно с 21-годишната Михаела Бржинкова те успяха да “прескочат шведска стена” в Свети Влас, побеждавайки две шведски двойки по пътя си към най-добрите 16. Поставените под номер 12 чехкини първо надиграха номер 5 Луиз Монескьолд и Малин Бергхолм с 2:0 (21:15, 21:16), а после изковаха пълен обрат срещу номер 4 Сара Малмстрьом и Хулда Рудберг за 2:1 (19:21, 21:19, 15:7).

“Много сме щастливи и сме много, много уморени. Беше много горещо днес, изтощени сме и нямаме търпение да се разхладим в морето. Нивото на мачовете беше много добро, а особено вторият ни двубой беше много завързан и се радваме, че спечелихме. А утре просто ще излезем на корта и ще играем плажен волейбол”, заяви Бржинкова след успеха. “Много е готино тук в Свети Влас. Районът е невероятен. Харесват ми малките къщички – много са сладки. А и организацията на турнира е перфектна!”

За женската основна схема от квалификациите се класираха още поставените под номер 1 Анита Дейв и Яли Ашуш от Израел, номер 3 Инес Пире и Анелоре Бекс от Белгия и номер 10 Лиза Луини и Ноа Сонефиле от Нидерландия.

За съжаление нито една от петте български двойки, които взеха участие в квалификациите, не успя да зарадва публиката на Венид Бийч с победа. Най-близо до такава бяха Мартин Йочев и Денислав Димитров. Те бяха само на две точки от пълен обрат срещу унгарците Чанад Петик & Домонкош Доцзи, но в крайна сметка отстъпиха с 1:2 (12:21, 21:17, 13:15).

Все пак при всеки от половете България ще бъде представена от други четири тима в основната схема, битките от която започнаха тази сутрин в 8:30 часа.

Свети Влас Фючърс от 6 до 9 юни е първият в България турнир от световната верига по плажен волейбол Beach Pro Tour. Турнирът се провежда под егидата на Волейбол Уърлд, Европейската волейболна конфедерация (ЦЕВ) и Българска федерация волейбол (БФВ) и се организира от Диневи Груп и НюБояна Филм Студиос. Партньори на турнира са Flair, SAMSUNG, NUII, Nova Sport, White Waters, БТА, FilmForge, както и Общини Несебър, Бургас и Бяла и яхтено пристанище Марина Диневи.