понеделник, 17 юни, 2024 година.

Националните отбори на България по баскетбол за момчета и момичета до 14 години записаха по две победи и две загуби на турнира по проекта YDF на Международната федерация – ФИБА, който се проведе в Чанаккале, Турция.

Момчетата стартираха с категорична победа срещу Косово с 89:66. Те се откъснаха с 18 точки разлика още през първата четвърт и спечелиха убедително. Борис Цоков завърши срещата с 22 точки, 6 борби и 8 асистенции, а Николай Цонков добави 16 точки.

Във втория си мач българите отстъпиха на Румъния с 53:67, след като рано в мача допуснаха двуцифрено изоставане. Отново Борис Цоков бе най-резултатен за тима с 15 точки, а с 9 точки завърши Йордан Момчев.

Баскетболистите, водени от селекционера Веселин Веселинов се върнаха на победния път след успех срещу връстниците си от Република Северна Македония със 70:62 след обрат през второто полувреме. „Дабъл-дабъл“ от 29 точки и 11 борби направи Борис Цоков, докато Йоан Христев се отчете с 16 точки и 6 борби.

В последния ден от турнира България отстъпи на силния тим на Турция с 55:85. Националите оказаха сериозна съпротива на домакините през първото полувреме, след което изоставаха с 3 точки, като голямата разлика се получи след почивката. Борис Цоков записа 19 точки и 6 асистенции в тази среща, а Йоан Христев завърши със 7 точки.

Подобни резултати се получиха и при момичетата, които също стартираха с успех срещу Косово – 73:47, главно след по-силно второ полувреме. По 13 точки за отбора на България реализираха Христина Маргаритова и Рая Брайкова (14 борби).

Последва загуба от Румъния с 59:73, след като българките допуснаха двуцифрено изоставане на почивката. Теодора Маринова отбеляза с 16 точки и 9 борби за България, а Христина Маргаритова се отчете с 13 точки.

Воденият от треньорите Галина Стоянова и Руслан Русев тим победи Република Северна Македония с 55:45, а ключова роля имаше Рая Брайкова, завършила с „дабъл-дабъл“ от 19 точки и 11 борби. Виктория Димитрова реализира 9 точки.

Българките също не успяха да се противопоставят на Турция, отстъпвайки с 34:79, като единствено третата четвърт на срещата бе равностойна. По 6 точки за нашите отбелязаха Рая Брайкова, Магдалена Владимирова и Даная Цветкова.