неделя, 21 юли, 2024 година.

Целите пред националния отбор на България за мъже до 18 години са възможно най-високи, коментира треньорът на тима Десислава Величкова. По-късно днес започва Европейското първенство в тази възрастова група, а първи съперник на „трикольорите“ ще бъде Португалия. Срещата е от 17:30 часа в зала „Левски София“.

София и Пловдив са домакини на турнира.

„Моята амбиция е да се представят най-добре на тренировка, до там спира моята амбиция, а на мачовете играят те – коментира пред медиите селекционерът Десислава Величкова преди старта на ЕвроВолей 2024. – Треньорите сме отвън, помагаме по най-добрия начин, но на терена те играят. Така че, аз се надявам да са взели амбицията, желанието и спокойствието на треньорския щаб, за да могат да се представят по най-добрия начин. Много го искаме, защото момчетата в последния месец и половина наистина тренираха по най-добрия начин. Заслужават го. Пораснаха на височина, което е много радващо, пораснаха като манталитет на игра, като технически възможности, като амбиция и желание да станат едни достойни волейболисти за първия отбор.“

С този състав миналата година Величкова стигна до титлата от Балканското първенство за мъже под 17 години и игра финал на Европейското за мъже под 17 години, където стигнахме до сребърните медали.

„Има отговорност, има притеснение, но се надявам момчетата много бързо да излязат с това чувство, защото играем пред собствена публика. Не е като предното Европейско, сега напрежението и очакването ние да се представим добре е много по-голямо. Миналото Европейско не може да се сравнява с това. Нивото на всички отбори, които са в нашата група, е много високо. Така че, надявам се момчетата да покажат това, което сме тренирали, и да излязат колкото могат по-бързо и по най-добрия начин от притеснението от собствената публика, от роднини, от хората, които ще дойдат да ни гледат“, добави Величкова.

България е в група с Украйна, Австрия, Португалия, Финландия, Турция, Франция и Полша.

„Групата ни е изключително тежка, няма да имаме лек мач. Започваме с Португалия, отбор който миналата година не беше на Европейското, минаваме през Украйна, която има състезатели с около 2.10, много сериозен отбор са. Един от тях расте и се развива в италианското първенство. След това минаваме през Австрия, с която бяхме в една група миналата година, които имат нови състезатели. След това е Финландия, която традиционно има добър отбор и се представи добре на миналото Европейско. Турция е тежък отбор и за черешката на тортата са Полша и Франция, които са много сериозни отбори. Така че, чака ни едно трудно, надявам се интересно и положително първенство“, посочи още селекционерът.

състав на България:
Иван Узунов, Даниел Йений, Даниел Тихолов, Димитър Добрев, Ерик Георгиев, Деян Маринов, Жасмин Величков, Константин Манолев, Петьо Иванов, Георги Салпаров, Никола Константинов, Николай Николаев, Кристиян Иванов, Николай Миховски.