четвъртък, 23 май, 2024 година.

Старши треньорът на националния отбор на Германия по баскетбол за мъже Гордън Хърбърт ще напусне поста си след края на Олимпийските игри в Париж.

65-годишният канадец, който през миналата година сензационно изведе Бундестима до световната титла на шампионата в Япония, Индонезия и Филипините, има намерение да се завърне към клубния баскетбол и от Германския баскетболен съюз са решили да уважат молбата му за предсрочно прекратяване на договора. Това потвърдиха за Билд от федерацията.

Хърбърт застана начело на националния отбор на Германия през 2021 година. На домашното европейско първенство през 2022-ра той изведе германците до бронзовите медали, а след това дойде и триумфът със световната титла.

„Напълно разбираме желанието на Горди да започне друга работа след края на Олимпийските игри и няма да му правим никакви спънки“, каза президентът на Германския баскетболен съюз Инго Вайс.

Според Билд Хърбърт ще остане да работи в Германия, като ще оглави отбора на Рощок Сийуулвс. В миналото той е водил Франкфурт Скайлайнърс, Вюрцбург и Алба Берлин.

След световното първенство миналата година интерес към него имаше от френския АСВЕЛ Лион-Вильорбан, Японската баскетболна федерация, както и от няколко отбора от НБА, които му предлагаха места като помощник-треньор.

Германия е съперник на националния отбор на България в започналите квалификации за европейското първенство през 2026 година. Двата отбора вече се срещнаха в Ботевград, като българският тим спечели с 67:62. Така след първите два кръга в квалификационна група, в която са още Черна гора и Швеция, всички четири отбора имат по една победа и една загуба.