неделя, 21 юли, 2024 година.

Националната баскетболна асоциация (НБА) е уточнила условията на новите си медийни договори, включително рекордно 11-годишно споразумение на стойност 76 милиарда долара, което ще гарантира, че заплатите на играчите ще продължат да нарастват в обозримо бъдеще и което със сигурност ще промени начина, по който зрителите имат достъп до играта за години напред.

Анонимен източник, запознат с преговорите, разкри пред агенция АП, че медийните компании разполагат с условията, а следващата стъпка е управителният съвет на лигата да одобри договорите.

Следващата седмица ye има заседание на управителите в Лас Вегас, което съвпада с Лятната лига на НБА и изглежда логично сделките, ако преминат през различни комисии и получат други одобрения, да бъдат финализирани по това време. От НБА не последва официален коментар пред АП.

Сделката, която ще постави нови рекорди на НБА както за продължителност, така и като обща стойност ще влезе в сила през сезон 2025/2026. Мачове ще продължат да бъдат излъчвани по ESPN и ABC, но вече ще има и такива по NBC и Amazon Prime. TNT Sports, която е част от медийното отразяване на лигата от 80-те години, може да е на път към раздяла, но има пет дни да изпълни една от сделките. Петдневният срок ще започне да тече щом лигата изпрати финализираните контракти до TNT.

ESPN и ABC ще продължат да разполагат с топ медийния пакет на НБА, който включва финалите в лигата и една от финалните серии в конференциите. ABC излъчва финалите на НБА от 2003 година, като ще продължи да излъчва мачове в събота вечер и неделя следобед, когато приключи редовния сезон в Националната футболна лига.

Ексклузивността на финалите идва с голямо увеличение на цената. Walt Disney Company, която притежава ESPN и ABC, ще плаща 2.6 милиарда долара годишно по новия договор в сравнение с 1.4 милиарда долара в настоящата сделка.

Завръщането на NBC, която предаваше мачове от НБА от 1990 до 2002 година, за първи път дава на лигата възможност за двама телевизионни партньори за излъчване на срещите.

NBC, чиято сделка се очаква да бъде 2.5 милиарда долара на сезон, ще показва двубои в неделя вечер, след като сезонът на Националната футболна лига приключи. NBC и Prime Video ще се редуват кой ще излъчва финала в другата конференция. Правата на Prime Video ще бъдат средно 1.8 милиарда долара годишно.

Продължителността на сделките е „добра за стабилността на лигата“, каза каза комисарят на НБА Адам Силвър по време на финалите през миналия месец.

В краткосрочен план сделката почти сигурно означава, че горната граница на заплатите в лигата ще нараства с 10% годишно – максимумът, разрешен от условията на най-новия колективен договор между НБА и баскетболистите.