събота, 18 май, 2024 година.

Около 300 състезателки от 40 държави ще участват на Европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе през следващата седмица. Унгарската столица ще посрещне 100 девойки, 97 жени и 19 ансамбъла.

Българката Боряна Калейн ще се опита да защити титлата си в многобоя. Тя ще има конкуренция в лицето на действащата световна шампионка Даря Варфоломеев (Германия), световната номер 1 от София 2022 София Рафаели (Италия), европейската шампионка от 2022-а Дария Атаманов (Израел), водещата грация на Украйна Виктория Оноприенко, българската звезда и бронзова медалистка от многобоя от последните две издания Стилияна Николова и други. Домакините от Унгария ще бъдат представени от Фани Пигнички и Хана Пана Виснер.

Специално внимание трябва да се отдели на бившите девойки, които от началото на този сезон се състезават при жените Елвира Краснобаева, Лиляна Левинска (Полша) и Таисия Онофричук (Украйна), които ще направят първото си участие на Европейско първенство в тази възраст.

При ансамбловата надпревара се очаква вълнуваща битка между тимове от 19 страни. България в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева ще защитават титлата си в многобоя срещу Азербайджан, Испания, Финландия, Франция, Великобритания, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна.

Европейското първенство стартира с не по-малко интересна надпревара при девойките. За отборното класиране и разпределението на медалите ще се впуснат отборите на България в състав Дара Малинова и Магдалена Вълкова, Израел – Алона Тал Франко и Меитал Сумкин, Румъния – Амалия Лика и Лиса Гарач, Полша – Оливия Маслов, Злата Усанова, Ксения Жижич и други.

На шампионата ще бъдат раздадени последните квоти за Олимпийските игри в Париж – по една в индивидуалната и в ансамбловата надпревара.

40-ото издание на Европейското първенство по художествена гимнастика ще се проведе в Будапеща от 22 до 26 май.