сряда, 19 юни, 2024 година.

Достигането до финал на турнир от Големия шлем вероятно е мечтата на всяко дете, когато хване тенис ракетата, но Джазмин Паолини, която спечели полуфинала на Откритото първенство на Франция в четвъртък, никога не е вярвала, че ще стигне толкова далеч. 28-годишната италианка достигна първия си голям финал след победа с 6:3 6:1 над руската тийнейджърка Мира Андреева.

„Когато започнах да играя тенис, просто се наслаждавах. Не мечтаех твърде много“, каза Паолини пред репортери.

„Мечтаех да стана професионална тенисистка, но никога не съм си представяла да бъда номер едно, шампион от Големия шлем. Никога не съм мечтала за нещо толкова голямо. Никога. Това, мисля, не е толкова положително, защото е важно да мечтаеш, но апетитът идва с яденето, мисля стъпка по стъпка“, каза Паолини.

Тя не разбира мечтите на други играчи, които са имали големи цели от ранна възраст.

„За мен е изненадващо да видя интервюта от Ноле (Новак Джокович), когато беше дете, да казва, че иска да бъде номер едно в света и шампион на „Уимбълдън“. Гледах това и казах, не е за вярване, че можеш да мечтаеш за това като дете. Не е за вярване да видиш Яник Синер, когато беше на 15 години, да казва, че мечтата му е да бъде номер едно, а за мен това е нещо различно. Никога не съм мечтала да бъда на финал на турнир от Големия шлем, но ето, че съм тук“, каза още Паолини.

Италианката ще играе за трофея срещу полската номер едно в света и трикратна шампионка от Откритото първенство на Франция Ига Швьонтек на финала в събота, което й дава шанс да използва уменията си по полски език, тъй като майка й е от Полша.

„Опитвам се да говоря на полски, но не е лесно. Малко съм срамежлива, защото не се чувствам наистина уверена в него“, каза Паолини. „Но разбира се, когато я видя, казвам поздравления за титлата, която може да спечели. Тя прави същото. Тя ме поздрави след Дубай.“

Паолини ще отиде на финала изпълнена с увереност, тъй като достигна и до полуфиналите на двойки жени на Ролан Гарос.

„Когато не си уверен, в тениса е малко по-сложно, защото това е наистина умствен спорт.“