понеделник, 17 юни, 2024 година.

Националният отбор по футбол на Полша победи Турция с 2:1 в последната проверка преди Евро 2024. За феновете обаче контузиите на Карол Швидерски и Роберт Левандовски бяха много по-страшни от не толкова доброто представяне на бяло-червените. Двамата нападатели напуснаха терена през първото полувреме.
Поляците влязоха в мача с повече агресия, като селекционерът Михал Пробиерж искаше да види за последно някои игрови модули на тима, както и да предпази футболистите си от контузии. Още в 12-ата минута тимът му откри резултата, но други от желанията на треньора изобщо не се сбъднаха. След няколко успешни пробива от дясно на Пшемислав Франковски се стигна до ъглов удар. Ян Бедранек центрира, Роберт Левандовски отклони топката и тя отиде при Карол Швидерски, който не пропусна от изгодната ситуация. Докато празнуваше гола обаче той получи контузия. След намесата на лекарския щаб нападателят на Елада успя да се завърне на терена, но малко след това го напусна и феновете се чудеха дали ще отсъства от Евро 2024. Авторът на първото попадение беше заменен от Кшищоф Пьонтек.

Едва след 20-ата минута турците се събудиха и Хакан Чалханоглу стреля опасно, но Войчех Шченсни скочи и спаси удара. В отговор Кшищоф Пьонтек след самостоятелен пробив и точен удар принуди турците да чистят.

В 32-ата минута напусна и голямата звезда Роберт Левандовски, заменен от младия Каспер Урбански. Той бе последван от въпросителни погледи на седящите на резервната скамейка играчи, които искаха да разберат какво се е случило с капитана на „бяло-червените“. Сядайки на пейката, Левандовски веднага сложи торбичка с лед на болния си крак, което даде предпоставка да се мисли за мускулна травма.

През второто полувреме турците наложиха сериозна преса, която в определени моменти беше невъзможна за преодоляване от домакините, а ударите към полската врата набъбнаха до 22 в края на срещата. В 77-ата минута резервата Баръш Алпер Йълмаз изравни за 1:1. Той стреля между краката на слабия в този мач защитник Бартош Саломон и топката влезе в мрежата. А само минута по-рано Каспер Урбански пропусна да направи 2:0 при чудесна атака на домакините.

В последните три минути Полша направи две опасни нападения, а от второто стигна и до победния гол, дело на Никола Залевски. След самостоятелен рейд той нахлу в наказателното поле и с точен удар даде победата на бяло-червените с 2:1.