вторник, 16 юли, 2024 година.

Испанецът Сеск Фабрегас е категоричен, че италианския Комо трябва да остане отдаден на дългосрочния си план, дори ако прогресът на клуба бъде ускорен чрез спечелването на промоция в Серия А през настоящия сезон.

Бившият полузащитник на Арсенал и Челси е помощник-треньор в отбора, работейки под ръководството на уелсеца Осиан Робъртс, който изведе Комо до позициите за автоматична промоция в Серия В. Тимът заема второ място във временното класиране в италианската футболна втора дивизия в момента на пет точки зад лидера Парма и на три пред третия Венеция, доближавайки се до завръщане в елита за първи път от 2003 година насам.

Оттогава клубът беше обявяван в несъстоятелност два пъти, но придобиването през 2019-а от индонезийската компания Djarum Group предвещава добро бъдеще.

Но Фабрегас успехите ще дойдат, само ако клубът „уважава процеса“.

„Правим усилия, имаме ясна визия къде искаме да стигнем, къде искаме да стигнем и знаем кои сме“, каза той пред информационната агенция PA.

„Знаем къде се намираме в момента и трябва да уважаваме процеса, да предприемем правилните стъпки. Работим добре, хората са много отдадени, а собствениците инвестират добре и умно. Всички сме на една вълна, развиваме се всяка седмица, за да се опитаме да изградим този отбор и нека видим къде сме в сезона“, добави Сеск Фабрегас.

Когато испанецът се присъедини към Комо като футболист през лятото на 2022 години, човек можеше лесно да помисли, че той се пенсионира леко в една идилична част на света. Но това не би било в съответствие с неговата работна етика и целта един ден бъде успешен треньор.

„Съгласен съм, че Комо е красив, но ако трябва да съм честен, животът ми е работа, дом, работа, дом“, заяви Фабрегас.

„Когато съм вкъщи, се опитвам да бъда със семейството си. Дори да бях на края на света или на друго място, животът ми нямаше да се промени толкова много. Комо е красиво място, ние го ценим толкова много, но работата ми и животът ми не се променя твърде много“, коментира още той.