вторник, 5 март, 2024 година.

Германският футболен съюз смята, че съдиите са в необичайна ситуация заради протестите на феновете, които прекъснаха мачове от Бундеслигата и от Втора дивизия на страната през последните седмици.

„В момента реферите са изправени пред предизвикателството да бъдат не само ръководители на двубоите, но и да предотвратяват конфликтни ситуации. За тях положението е стресиращо и трудно, за което те не са виновни, но носят допълнителна отговорност“, каза говорител на германската федерация, цитиран от ДПА.

Запалянковците протестираха срещу идеята на Футболната лига за допускането на инвеститори в Бундеслигата и хвърляха тенис топки, шоколадови монети и други предмети по терените. Заради тези действия някой срещи бяха прекъсвани или стартираха по-късно. Сред тях бяха двубоите от Бундеслигата между Унион (Берлин) и Волфсбург и между Байер (Леверкузен) и Байерн (Мюнхен), както и срещата от Втора Бундеслига Хамбург ШФ – Хановер.

„Реферите са доволни, че техният подход на високо ниво е разпознат, но скоро няма да могат да се концентрират в работата си, което достатъчно ги напряга. Ние ще следим дали има промяна и ще направим корекции, ако трябва“ добави говорителят от федерацията.

Начинът е подобен на плана в три стъпки при борбата срещу расизма. По тази схема, първо срещата се спира, след това отборите се насочват към съблекалнята и ако няма резултат, футболната среща се прекратява.