вторник, 16 юли, 2024 година.

Самоков приема израелските баскетболни отбори Апоел Шломо Тел Авив и Апоел Банк Яхав Йерусалим за мачовете им от европейския клубен турнир „Еврокъп“ за сезон 2024-2025.

След повече от месец разговори между Апоел Шломо Тел Авив и Апоел Банк Яхав Йерусалим, които са възпрепятствани да играят международните си домакински срещи в Израел поради продължаващия военен конфликт в страната, ръководството на Деласпорт Балканска Лига, ръководството на „Еврокъп“ и със съдействието на Община Самоков и БК Рилски спортист, днес на официалния жребий в Барселона бе официално обявено, че през сезона и двата отбора от Израел ще играят в „Арена Самоков“.

„Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата на Георги Глушков, служебен министър на младежта и спорта, на кмета на град Самоков д-р инж. Ангел Джоргов и на президента на БК Рилски спортист инж. Петър Георгиев, които в спортсменски, а и чисто човешки дух, нито за миг не се поколебаха да асистират и помогнат в подсигуряването на необходимите изисквания, за да бъде одобрен град Самоков, чиито баскетболни фенове ще имат невероятната привилегия да се наслаждават на баскетбол от най-високо ниво цял сезон“, съобщават от Балканската баскетболна лига.

Цялата организация на мачовете, както от страна на Апоел Шломо Тел Авив и Апоел Банк Яхав Йерусалим, така и от страна на „Еврокъп“, лично от старши директора на състезанието Диего Жулиен, за да бъдат спазени всички техни правила, изисквания, мерки за сигурност и т.н., е поверена на Деласпорт Балканска Лига като водеща спортна лига в региона на Балканите, с 16 изиграни сезона с тимове от целия Балкански полуостров, Кипър и Израел.

Отговорните лица са Шай Щрикс, спортен директор на БИБЛ и Любомира Щрикс, мениджър международни отношения, която вече е в ролята на шеф на организационния екип и за двата отбора и ще има задачата и предизвикателството да бъде не само връзката на място между „Арена Самоков“ и съставите, но и да организира и контролира всичко според изискванията на състезанието, в това число сигурността, ТВ продукцията, както и останалите неща, необходими за обслужването на баскетболна среща според правилата на ФИБА и „Еврокъп“.

Сезонът в турнира „Еврокъп“ започва на 24 септември, а отборите са разделени в две групи по десет във формат лига, което означава по минимум девет домакинства на тим във фаза редовен сезон, като израелците ще домакинстват в „Арена Самоков“ на седмичен ротационен принцип.

Ето и кои ще са съперниците им в груповата фаза:

Апоел Шломо Тел Авив е в група с Гран Канария, Ховентут Бадалона, Ратиофарм Улм, Будучност, Бешикташ, Бахчешехир, Улвс, Тренто и Трефъл Сопот;

Апоел Банк Яхав Йерусалим е в група с Валенсия, Бурж-ен-Берс, Тюрк Телеком, Умана Райер Венеция, Арис, Лиаткабелис , Цедевита Олимпия Любляна, Хамбург Тауърс и Клуж-Напока.