неделя, 21 юли, 2024 година.

Селекционерът на националния отбор на България по волейбол за жени Лоренцо Мичели обяви разширения списък от състезателки, които са картотекирани за Лигата на нациите. Списъкът включва общо 30 волейболистки, но той ще бъде редуциран за лагера, който започва през следващата седмица.

Щабът на Мичели е планирал четири контроли като част от подготовката за Лигата. Две от тях са срещу Украйна (7 и 8 май), а другите две – срещу Белгия (10 и 11 май).

Българките стартират участието си в шестото издание на Лигата на нациите на 14 май в Анталия (Турция), където ще играят с отборите на Нидерландия, Япония, Франция и Италия. Отборът отпътува за първата надпревара на 12 май.

Разширен състав на България

разпределители:
Маргарита Гунчева
Петя Баракова
Мирела Шахпазова
Никол Миланова

либеро:
Жана Тодорова
Мила Пашкулева
Виктория Нинова
Йоана Докова

диагонали
Симона Николова
Мерелин Николова
Ива Дудова
Микаела Стоянова
Моника Кръстева

центрове:
Боряна Ангелова
Борислава Съйкова
Мария Кривошийска
Кая Николова
Александра Съйкова
Елена Коларова
Иванина Малинова

посрещач:
Елена Бечева
Дария Иванова
Виктория Коева
Емилета Рачева
Мирослава Паскова
Вангелия Рачковска
Мария Йорданова
Ани Боздева
Цветелина Илиева
Александра Миланова

Според регламента на Лигата на нациите за 2024 година отборите ще играят 12 мача (3 групи по 4 мача). Седемте най-добри тима в крайното класиране се класират за финалите в турнира (20-23 юни) заедно с домакина.

Във втората седмица българките ще пътуват до Арлингтън, САЩ (28 май-2 юни), където ще играят срещу САЩ, Сърбия, Германия и Корея. Последният турнир е в Хонконг, Китай (11-16 юни), като съперници на България са Тайланд, Доминиканска Република, Китай и Бразилия.