вторник, 16 юли, 2024 година.

Серхий Ребров остава национален селекционер на Украйна по футбол и ще води състава и в квалификациите за Световното първенство през 2026-а година в Северна Америка. Реално контрактът му е до края на 2025-а година, когато приключват пресяванията в групите, но при класиране за Мондиала в САЩ, Мексико и Канада контрактът автоматично се удължава.

Решението за оставянето на Ребров на поста беше взето на заседание на изпълнителния комитет на Футболната асоциация на Украйна (ФАУ) и инициирано от президента Андрей Шевченко. На самото съвещание след обсъждане на представянето на националния отбор, беше изразена пълна подкрепа на Сергей Ребров и неговия треньорски щаб. Предложението беше подкрепено от всички членове на техническата комисия.

„Нашата федерация създаде всички необходими условия за качествена подготовка на националния отбор за Евро-2024. Но трябва да се помни, че треньорът не беше с играчите от самото начало, а взе отбора в течението на квалификационната битка. Това също го взехме предвид, когато оценявахме работата на треньорския щаб. Сега задачата на националния отбор е да се подготви за изявите в Лигата на нациите, която ще започне през септември, и квалификациите за Мондиал 2026“, каза Шевченко пред медиите след края на събранието.

В Лигата на Нациите Украйна е в група В1 заедно с отборите на Албания, Чехия и Грузия и започва срещу балканската страна на 7-и септември. Тази среща ще се проведе на стадион „Летна“ в Прага, заради войната, която Русия води срещу украинците.

Ha Евро 2024 Украйна странно отпадна с 4 точки, след като всички тимове в група „Е“ завършиха с еднакъв баланс, натрупан от победа и равенство. Украйна обаче падна тежко с 0:3 на старта от Румъния и именно този резултат определи и крайното класиране в потока.