събота, 20 април, 2024 година.

Шампионът в Националната футболна лига за последните два сезона Канзас Сити Чийфс е много вероятно да трябва да напусне дома си „Ероухед“, пише Асошиейтед Прес.

Във вторник жителите на градчето Джаксън Каунти в щата Мисури, където се намира стадионът, гласуваха против предложението за вдигане на местните данъци, с които да се финансира реновирането на един от легендарните футболни стадиони в САЩ. Решението ще засегне и бейзболния отбор Канзас Сити Роялс

От Роялс бяха обещали да вложат 1 милиард долара собствени пари, ако получат 2 милиарда долара от данъци за обновяването на техния стадион „Кауфман“, докато от Чийфс се надяваха да получат 800 милиона долара към 300-те, които бяха готови да вложат в проекта за „Ероухед“.

Предложеният нов данък щеше да се начислява на жителите на Джаксън Каунти в следващите 40 години, но 58 процента от местните хора гласуваха срещу това предложение.

Президентът на Чийфс Марк Донован заяви, че след това решение ще трябва да направи „това, което е в най-добър интерес на нашите фенове и нашата организация за в бъдеще“. Това, разбира се, не означава задължително, че „вождовете“ ще напуснат най-шумния и един от най-студените стадиони в НФЛ, но вероятността това да се случи не е никак малка, коментират в САЩ.

Възможно е шефовете на футболния тим да предложат нов план за финансирани или да потърсят повече частни инвеститори. Също така е възможно отборът да се измести на Запад от границата, на която се намира Джаксън Каунти, и да премине от щата Мисури в щата Канзас, който е готов да приеме един от най-популярните отбори в Северна Америка.

„Говорим за демократичен процес и ние уважаваме решението на местните“, заяви Донован.

„Мисля, че ние предложихме най-добрата оферта на Джаксън Каунти и сме готови да продължим партньорството си с местната община“, добави той.

От Роялс обаче вече обявиха, че най-късно през 2030 година ще напуснат стадион „Кауфман“, чийто договор изтича на 31 януари 2031 година.

И Роялс, и Чийфс ползват стадионите си от 1973 година насам. „Кауфман“ вече бе реновиран в периода 2009-2012 година, докато горе-долу по същото време и „Ероухед“ претърпя обновление.