неделя, 21 юли, 2024 година.

Българските съдии ще се представят още по-добре през новия сезон в елитната efbet Лига, тъй като ще имат и по-сериозна помощ от колегите си в системата за видеоповторения (ВАР). От новия стадион на всеки стадион, който ще приема мачове в Първа лига, има монтирани по допълнителни две камери, които от една страна ще следят за събитията в наказателното поле, а от друга – ще помагат да се прецизират решенията за засадите. Това смята председателят на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан, който обаче уточни, че не става въпрос за технология на гоэллинията.

„Гледните точки ще бъдат повече. Ще имаме чудесна видимост на голлинията. Камерите ще помагат и при наказателни удари, както и по-специални ситуации. Имали сме подобни случаи, в които двамата играчи са толкова близо един до друг, че единият крие другия. Сега тези камери ще помагат да бъде определена най-близката точка до голлинията и така ще бъде установена засадата“, започна Фернандес Борбалан.

Също така той, както и шефът на инструкторския панел Радан Мирянов заявиха, че на сайта на БФС от новия сезон ще има помощ от гледна точка на обучението.

„Още нещо, с което можем да се похвалим, е, че от първия кръг ще качваме обучителни видеа и обяснения от съдийската комисия за взети решения. Смятаме, че така ще облекчим работата на журналистите. Съдийската комисия разпространи имейли за напълно безплатни лекции за новостите и спорни ситуации. Краткото обучение е около 45 минути и носи информация“, заяви Мирянов.

В момента съдиите от Първа и Втора лига, както главни, така и асистенти, а също така и съдийските наблюдатели са в края на традиционния семинар, който предходжа всеки полусезон.

Знаем си грешките и в рамките на този семинар се опитваме да ги отстраним. От моя опит като ръководител, член на Съдийската комисия в Испания мога да кажа, че да се сведат грешките на арбитрите до нула е невъзможно. Но колкото са по-малко, толкова по-добре. Но съм доволен, защото отдадеността и посвещението на нашите арбитри е много, много голямо. Те мислят само за съдийство и смятам, че обществеността ще бъде удовлетворена от резултатите, каза още Фернандес Борбалан.

След това Фернандес Борбалан и Радан Мирянов се спряха на нововъведенията, които ще бъдат част от работата на българските съдии за сезон 2024/25. Всички те са спуснати от УЕФА, а също така има и нови тълкувания на някои спорни и важни моменти при взимането на решенията на терена.

„Нещо, което искаме да въведем в нашия шампионат и да спазим препоръката на УЕФА, е да има по-специално отношение към капитаните. В спорни ситуации те трябва да получат обяснение по най-краткия и учтив начин от главния съдия. Разбира се, в никакъв случай зад гърба им не трябва да идват останалите 10 техни съотборници. Идеята е така да се изчистват най-противоречивите ситуации, обясни Радан Мирянов.

Той допълни, че от 10 години насам всяко лято УЕФА вкарва между четири и девет промени на правилата. Сега за 2024-а година те са пет, като две от тях са особено важни и върху тях се заостри вниманието.

Първото е, че при изпълнението на наказателен удар няма да се санкционира всяко навлизане на терена, а само такова, което има пряко влияние (impact) върху събитията след изпълнението. Ако още при първото изпълнение е реализиран гол, каквото и влияние да има, то няма да се взема под внимание. При спасена дузпа или при изстрел в гредата обаче и навлизане с влияние, то ще се преглежда. Това означава, че дузпата ще се изпълни отново, ако защитник – влязъл по-рано, е попречил на играч от атакуващия отбор в редовна позиция да вкара. Ако обаче играч от атакуващия отбор е влязъл по-рано и е повлиял на отбелязването на гол, то тогава ще следва непряксвободен удар.

Важна промяна е, че при изпълнението на дузпа топката трябва да бъде поставена на центъра на точката, а не в нейния край, тъй като дори на големи стадиони понякога точката за изпълнение е с голям диаметър.

Третата промяна касае тълкуването на играта с ръка в наказателното поле и допълнителното наказание с картон. УЕФА изисква от съдиите да правят ясна диференциация дари провинилият се футболист е играл умишлено или не с ръка. В първия случай ще се добавя червен картон, а във втория – жълт. Аналогично е и решението за отсъждането на свободни удари – тогава при умишлената непозволена игра ще се добавя „жълт картон, а при неумишлената – няма да има такъв.

„Имаме препоръка към нашите съдии да не се дават леки дузпи, защото тогава дори и помощта от системата ВАР не може да поправи грешката. Не искаме да се хвалим, но почти сме свели до нула процента головете, които са отбелязани от засади у нас“, допълни Мирянов.