петък, 14 юни, 2024 година.

Звездата на националния отбор на България по футбол за жени Симона Петкова подаде ръка на кампанията „Подкрепа за българските капитани“ за моряците Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които бяха задържани в Йемен заедно с кораба Galaxy Leader на 19 ноември 2023 година.

Петкова вярва, че с воля и труд можеш да се справиш с трудностите и е убедена, че Чанев и Веселинов също ще го направят и скоро ще се върнат при хората, които обичат.

Тя започва да играе футбол пред блока с момчетата. В ранното си детство се занимава с плуване и множество други спортове. Кандидатства в плевенската спортна гимназия в паралелка „Футбол“, но не я приемат, тъй като няма създадена специална такава за жени, а няма как да тренира с момчетата. Късметът обаче й се усмихва – в родния Габрово се провежда футболен турнир за девойки. Тя се включва и още в първия мач е забелязана от Силвия Радойска, която й съобщава, че е одобрена за състава на националния отбор за девойки до 17-годишна възраст.
За да не е в тежест на майка си, между училището и тренировките работи в цветарски магазин. Все пак е отраснала без баща, а майка й се грижи за 7 деца. След завършване на средно образование, избира да продължи своя път на знанието в НСА.

„Сега моят успех дава повод на всички деца, независимо от състоянието на семейството, да се борят за мечтите си. Използвам моята история, за да вдъхновявам. Имаш ли мечта – просто трябва да се бориш за нея! Идеята на мечтите е точно това. Независимо от пречките. Мен ме е мотивирало това, че играя футбол. Работила съм, учила съм, но не съм пропускала тренировки. Футболът беше нещо, което исках да правя. Футболът на първо място, след това всичко останало. Въпреки трудностите, аз бях най-щастлива на терена. И до ден днешен е така“, казва след време тя.

След престои в италианските Бари, Емполи и Сан Марино, Петкова премина в швейцарското първенство, където носи екипите на Лугано и гранда Йънг Бойс, а сега играе за Аарау. Започва с бутонки назаем, а сега е два пъти Футболистка №1 на България за 2021 и 2022 години.

В началото на 2021 година в родното Габрово тя представя и книгата си – „Футболно пътуване“, която описва историята на момиче, което покорява Англия и Италия. Симона Петкова има за цел да мотивира читателите и да ги направи една идея по смели по пътя към щастието.

„Имам по-различно вярване за живота – че сме родени да бъдем щастливи, а не перфектни“, казва тя при представянето на книгата.

Инициативата „Подкрепа за българските капитани! Любо, Данаил – с вас сме!“ бе подета от близки и приятели на двамата и стартирана на 6 декември 2023 г. – Никулден, Деня на моряците. Клубовете, които я започнаха, са футболните Пирин от Благоевград, където е роден капитан Чанев, както и Черно море от Варна, където двамата са завършили висшето си образование. Те бяха последвани от столичните Левски, Славия, Локомотив София и ЦСКА 1948, от пловдивските Локомотив и Ботев, Лудогорец, Етър, Арда, Берое, Беласица, Монтана, Литекс и Миньор Перник.

В кампанията в последните месеци се включиха още редица спортни клубове, легендарни български състезатели – олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, треньори и деятели.