вторник, 23 април, 2024 година.

Старши треньорът на националния отбор по бадминтон Петя Неделчева-Хранова очаква всички състезатели да дадат най-доброто от себе си на Европейското първенство в Германия. Надпреварата е от 8 до 14 април в Саарбрюкен (Германия) и е последна квалификация за олимпийските игри в Париж 2024.

В интервю за БТА Неделчева-Хранова добави, че напрежението ще бъде огромно, а целта пред двойката жени Стефани Стоева и Габриела Стоева е медал. В момента националните отбори провеждат лагер в София.

„Имаме подготвителен лагер преди Европейското първенство една седмица в София. Опитахме се да съберем всичките участници без Димитър Янакиев, който играе международен турнир в Малта. Подготовката върви по план, следваме си целите и се надявам на Европейското първенство всички да дадат максимума и да имаме повече призови класирания“, заяви старши треньорът на представителния тим.

Девет състезатели ще представят България на еврошампионата – Стефани Стоева, Габриела Стоева, Калояна Налбантова, Христомира Поповска, Михаела Чепишева, Цветина Попиванова, Димитър Янакиев, Иван Русев и Илиян Стойнов.

„Реално целите са на всяка една дисциплина да минем първи и втори кръг, пред сестри Стоеви поставяме цел медал и вече всичко отгоре ще бъде плюс за българската федерация, защото не трябва да забравяме, че това е последен турнир, който е олимпийска квалификация. Напрежението ще бъде много голямо. . . по същото време се играе Азиатско и Панамериканско първенство и реално състезателите, които гонят класиране на олимпиада много от тях ще разберат, че взимат квоти на тези три състезание. Затова напрежението ще бъде огромно“, добави тя.

В момента в тима всички са здрави и няма здравословни проблеми. Съвместно с мъжете и жените на лагер са и националите при юношите и девойките.

Опитахме се да направим една организация този път – съвместен лагер мъже, жени, юноши и девойки. На малките им предстои в края на годината Европейско и Световно първенство, а съвсем скоро имат участие на международни турнири в Кипър и в България. Целта ни е да се опитваме да ги обединяваме с мъжете и с жените за спаринг, за трупане на опит, да видят как трябва да се тренира малко по-сериозно и върху какво да се наблегне“, каза Неделчева-Хранова.

Тя коментира шансовете на Стефани и Габриела Стоеви за олимпийска квота.

„Реално последните три състезания от квалификациите започват следващата седмица, така че след като имаме яснота класирани ли сме на 100 процента, което ще стане на 28 април, ще си направим плановете и работен план за участие в следващите турнири преди олимпиадата, подготовката и т.н. Но всичко ще бъде ясно, след като излезе крайното класиране“, каза старши-треньорът.

При жените единично Христомира Поповска и Калояна Налбантова до последно ще се борят за квота.

„В момента Калояна Налбантова има някаква доза шанс, но там 5-6 момичета от Европа ще се борят само за едно място или най-много за две. Затова нейните срещи ще бъдат много важни на Европейското първенство. Не трябва да забравяме, че тя се възстановява от контузия на коляното, но да се надяваме, че ще премине първия кръг, а втората среща ще бъде игра на психика и на нерви. Реално, който спечели тази среща може би ще влезе в квотите. Но всичко ще стане ясно след Европейското, Азиатското и Панамериканското първенство“, завърши Петя Неделчева-Хранова.