четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Старши треньорът на Канада Джеси Марш заяви, че се гордее с постигнатото от отбора на Копа Америка 2024. Тимът отстъпи пред Аржентина с 0:2 на полуфиналите и ще играе в мача за третото място. Бившият мениджър на Лийдс Юнайтед Марш пое състава пет седмици преди началото на турнира, но футболистите на Канада бързо се адаптираха към методите му и преодоляха груповата фаза.

Канада, който ще бъде съдомакин на Мондиал 2026 заедно с Мексико и САЩ, оказа солидна съпротива на аржентинците в полуфиналния мач.

„Това, което казах на отбора след мача е, че знам, че момчетата са разочаровани, но се гордея с тях. По време на надпреварата направихме няколко страхотни двубоя. Процесът ни на развитие тепърва започва. Трябва да намерим начин да разширим селекцията. Трябва да продължим да ги предизвикваме да се събират и да могат да се представят по този начин. Като цяло бяха невероятни пет-шест седмици. Крайният резултат е по-добър от плановете ни преди турнира. Все още има работа за вършене, но изградихме наистина добра основа“, каза специалистът.

Марш изрази виждането си за развитието на футбола в Канада и предстоящата битка за бронзовите медали.

„Опитвам се да развия максимално всеки един играч от селекцията, за да имаме силен състав от 26 човека за Световното първенство през 2026 година, така че мачът в събота също ще бъде много важен за това, тъй като ще направя някои промени. Трябва да видим някои нови лица на терена и да ги предизвикаме, за да видим дали могат да издържат в подобни срещи“, обясни Джеси Марш.

В исторически план това беше първо участие на Канада в турнира. Последният най-голям успех на националната селекция си остава спечелването на „Голд Къп“ през 2000 година.