петък, 14 юни, 2024 година.

Открит турнир по ускорен шахмат ще се проведе в село Кюлевча на 23 юни. Организатори са Община Каспичан и Спортният клуб по шахмат „Шумен“. Турнирът е в девет кръга по швейцарската система, с контрола за игра 10 минути + 2 секунди добавени на ход за състезател. Главен съдия ще бъде Петромир Панайотов. Заявки за участие в „Рапид Кюлевча“ се приемат до 21 юни. Осигурен е транспорт. Автобус ще пътува от ЖП гара Шумен до с. Кюлевча и обратно. Заявки за използването му се очакват от организаторите до 19 юни.

Предвидени са награди за класиралите се от първо до осмо място шахматисти, както и специални награди. Победителят в турнира ще получи 200 лева, носителят на втора награда – 150 лв, класиралият се трети – 100 лв. Заелият четвърто място ще получи 90 лв. Петият в крайното класиране – 80 лв, шестият – 70 лв., седмият – 60 лв., а останалият на осмо място – 50 лв. Предвидени са и специални награди за ветерани над 60 г., за юноша или девойка до 16 години, момче или момиче до 14 години, дете до 10 години, жена и най-добре класирал се състезател от община Каспичан. Ще бъдат връчени и две утешителни премии от по 20 лева. Общият награден фонд на турнира е 1300 лв.

„Турнирът се организира за четвърта година. През 2023 г. имаше 99 участници, от Шумен, Варна, Бургас, Русе, Разград, Стара Загора, Айтос, София и други градове“, заяви за БТА Петромир Панайотов. Победител в турнира миналата година стана Христо Ивелинов от Шахматен клуб „Одесос“. Пред годините в „Рапид Кюлевча“ са играли шахматисти от ранга на гросмайстор Васил Спасов, международен майстор Сашо Николов и Ростислав Раев, добави Панайотов.