четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Сезонът във Формула 1 през 2025 също ще има шест спринта в 24 Гран при, както бе и предните две години, обявиха организаторите на състезанието в комюнике.

Състезанията, които ще имат спринтове са Гран при на Китай, Маями, Белгия, САЩ, Бразилия и Катар. Единствената промяна в сравнение с тази година е връщането на спринтовото състезание на пистата „Спа“ в Белгия, като през 2024 бе предпочетена „Ред Бул Ринг“ в Австрия.

Новият формат, който бе одобрен за този сезон – свободни тренировки и квалификации за спринта в петък, спринт и квалификации за Гран при в събота, ще бъде запазен и за следващия сезон.

„Спринтовете имат много голям успех от момента на въвеждането им, като осигуряват повече спектакъл на пистата за зрителите. Това се доказва от посещението и увеличението на публиката на трибуните в петък“, подчерта директорът на Ф1 Стефано Доменикали.

Спронтовите състезания носят точки в класирането на първите 8, като те се появиха в календара през 2021. Тези състезания бяха само три, а през 2023 броят им бе удвоен – на шест, като това ще се запази и следващата година.

В MotoGP спринтовете бяха въведени през 2023, но те са общо 22 – на всички Гран при през сезона.